nieuws

Reorganisatie moet Heineken in topdrie houden

Horeca

Heineken doet er alles aan om in de topdrie van grootste brouwerijen in de wereld te blijven. Het concern richt daarom een nieuwe afdeling op, die zich speciaal moet bezighouden met fusies en overnames. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bevestigd.

Heineken is met het Belgische Interbrew en het Zuid-Afrikaanse South African Breweries (SAB) in een strijd verwikkeld om een plek op het erepodium. Eerder dit jaar werd het van de tweede plaats gestoten door Interbrew. Heineken voelt de adem van SAB in de nek. Het Amerikaanse Anheuser-Busch (Budweiser) is veruit de grootste brouwer ter wereld.

De oprichting van de afdeling fusies en overnames maakt onderdeel uit van een grote reorganisatie die Heineken op het hoofdkantoor in Amsterdam wil doorvoeren. De afdeling export gaat grotendeels op in de veertien landen- en regioteams. De exportmanagers gaan daarin samenwerken met de lokale brouwerijen van Heineken. Ook de andere afdelingen, zoals financiën, marketing en communicatie, worden onder de loep genomen.

Het concern heeft inmiddels de centrale ondernemingsraad om goedkeuring van het plan gevraagd. Bij de reorganisatie zijn de vierhonderd mensen in Amsterdam en tweehonderd mensen die werken op de afdeling export in Schiphol betrokken. Volgens de woordvoerster heeft de reorganisatie niet tot doel om personeel te ontslaan. Als er al personeel moet afvloeien gaat het volgens haar ‘om individuele gevallen.’

De strategie is ingezet door de nieuwe bestuursvoorzitter A. Ruys. Hij wilde per land of regio een team van managers hebben. Nu werken de afdeling export en lokale brouwerijen naast elkaar. Ruys, die eerder K. Vuursteen als topman opvolgde, wil zich onder meer richten op jongeren. Sinds zijn komst heeft Heineken enkele brouwerijen overgenomen en vergrootte het zijn belang in andere buitenlandse bierbrouwers.

Reageer op dit artikel