nieuws

Tientallen doden door discobrand in Venezuela

Horeca

Door een brand in een nachtclub in het centrum van de Venezolaanse hoofdstad Caracas hebben in de nacht van zaterdag op zondag zeker 47 mensen de dood gevonden. De lokale brandweer meldde zondag dat de meesten bezweken aan rookvergiftiging. De nooduitgangen zouden allemaal op slot gezeten hebben.

‘Helaas zijn er 47 doden te betreuren’, verklaarde brandweercommandant Rodolfo Briceno tegen het Venezolaanse televisiestation Globovision. Acht mensen liepen levensgevaarlijke brandwonden op door het vuur dat rond middernacht (vijf uur Nederlandse tijd) ontstond in de volgepakte La Goajira nachtclub.

Van de slachtoffers stikte ongeveer 80 procent door de giftige rook, aldus Briceno. Plastic dat in de oude discotheek als decoratie werd gebruikt, zorgde voor de dikke verstikkende rook. ‘Toen we arriveerden was de brand al hevig en hing er een grote rookkolom’, aldus de brandweercommandant. ‘Veel slachtoffers moeten temidden van een onvoorstelbare paniek vertwijfeld tegen de geblokkeerde nooduitgangen gelopen zijn’, verklaarde de brandweercommandant tegen lokale media.

Op het moment van de brand bevonden zich ongeveer tweehonderd mensen in de disco. De brandweer evacueerde uit voorzorg ook vijfhonderd omwonenden en gasten van een hotel. Een defecte elektriciteitsinstallatie is volgens de eerste conclusies van de brandweer vermoedelijk de oorzaak voor de brand. Nader onderzoek moet echter meer duidelijkheid geven.

Getuigen verklaarden dat er kort voordat de brand uitbrak een schietpartij zou zijn geweest in de tot disco omgebouwde kelder. Brandstichting kan volgens de brandweer ook nog niet worden uitgesloten. De tot disco omgebouwde kelder voldeed in ieder geval niet aan de voorschriften, verklaarde commandant Brecino.

Reageer op dit artikel