nieuws

Achttien jaar celstraf voor discomoord Nijmegen

Horeca

De rechtbank in Arnhem heeft de 30-jarige C.A. zojuist veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van een portier van de Nijmeegse discotheek The Matrixx. Een andere portier raakte bij de schietpartij vorig jaar november zwaargewond en heeft daar blijvend letsel aan overgehouden. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De rechtbank acht bewezen dat A. opzettelijk en met voorbedachten rade naar de discotheek is gegaan met als doel de portiers te vermoorden. De rechtsorde is daardoor hevig geschokt, aldus de rechtbank.

De 22-jarige S.V., die het wapen leverde, heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen, twee jaar meer dan de officier van justitie tegen hem eiste. De rechtbank legde B.B., de vriendin van A., die hem het wapen bracht en die haar vriend naar de discotheek vervoerde, een celstraf gelijk aan haar voorarrest op. Daarnaast kreeg zij vier maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Portiers van The Matrixx zetten A. in de vroege ochtend van 3 november uit de discotheek omdat hij zich onder invloed van alcohol en drugs misdroeg. A. was daar woedend over en schreeuwde dat hij terug zou komen om de portiers ‘kapot te schieten.’ Hij belde zijn vriend V. om hem aan een wapen te helpen.

De rechtbank neemt V. zeer kwalijk dat deze met een geladen pistool in een nachtclub in Nijmegen bleek rond te lopen. Dat hij dat wapen zonder enige bedenking door vriendin B. naar A. heeft laten brengen noemt de rechtbank in de uitspraak ‘verbijsterend en absoluut onaanvaardbaar.’ Omdat V. zich in dezelfde nacht bovendien schuldig heeft gemaakt aan vernieling en mishandeling in een shoarmazaak heeft de rechtbank hem veel zwaarder gestraft dan geëist.

B. haalde het pistool op, bracht het naar haar vriend en zette hem vervolgens met een geladen wapen af bij The Matrixx. Daar wachtte A. tot de deur open ging en opende vervolgens het vuur. Portier Eddy van den Acker kwam om het leven. De andere portier zal volgens de rechtbank de rest van zijn leven de psychische en fysieke gevolgen van de schietpartij met zich mee dragen. A. sloeg na de moord op de vlucht. De politie hield hem een week later aan bij een discotheek in de Randstad.

De officier van justitie eiste tegen de vriendin een celstraf van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, maar dat vindt de rechtbank te zwaar. De vrouw heeft uit liefde voor haar vriend geen oog gehad voor de buitengewoon ernstige gevolgen van het overdragen van het pistool, aldus de rechtbank. Omdat zij spijt heeft en nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest vindt de rechtbank een celstraf van 249 dagen, gelijk aan haar voorarrest, voldoende.

Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres:


De rechtbank acht bewezen dat A. opzettelijk en met voorbedachten rade naar de discotheek is gegaan met als doel de portiers te vermoorden. De rechtsorde is daardoor hevig geschokt, aldus de rechtbank.

De 22-jarige S.V., die het wapen leverde, heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen, twee jaar meer dan de officier van justitie tegen hem eiste. De rechtbank legde B.B., de vriendin van A., die hem het wapen bracht en die haar vriend naar de discotheek vervoerde, een celstraf gelijk aan haar voorarrest op. Daarnaast kreeg zij vier maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Portiers van The Matrixx zetten A. in de vroege ochtend van 3 november uit de discotheek omdat hij zich onder invloed van alcohol en drugs misdroeg. A. was daar woedend over en schreeuwde dat hij terug zou komen om de portiers ‘kapot te schieten.’ Hij belde zijn vriend V. om hem aan een wapen te helpen.

De rechtbank neemt V. zeer kwalijk dat deze met een geladen pistool in een nachtclub in Nijmegen bleek rond te lopen. Dat hij dat wapen zonder enige bedenking door vriendin B. naar A. heeft laten brengen noemt de rechtbank in de uitspraak ‘verbijsterend en absoluut onaanvaardbaar.’ Omdat V. zich in dezelfde nacht bovendien schuldig heeft gemaakt aan vernieling en mishandeling in een shoarmazaak heeft de rechtbank hem veel zwaarder gestraft dan geëist.

B. haalde het pistool op, bracht het naar haar vriend en zette hem vervolgens met een geladen wapen af bij The Matrixx. Daar wachtte A. tot de deur open ging en opende vervolgens het vuur. Portier Eddy van den Acker kwam om het leven. De andere portier zal volgens de rechtbank de rest van zijn leven de psychische en fysieke gevolgen van de schietpartij met zich mee dragen. A. sloeg na de moord op de vlucht. De politie hield hem een week later aan bij een discotheek in de Randstad.

De officier van justitie eiste tegen de vriendin een celstraf van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk, maar dat vindt de rechtbank te zwaar. De vrouw heeft uit liefde voor haar vriend geen oog gehad voor de buitengewoon ernstige gevolgen van het overdragen van het pistool, aldus de rechtbank. Omdat zij spijt heeft en nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest vindt de rechtbank een celstraf van 249 dagen, gelijk aan haar voorarrest, voldoende.

Wilt u onze nieuwsberichten iedere maandag en woensdag in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan als abonnee van de gratisHorecanieuwsbrief van Zibb.nl/horeca.

Uw e-mailadres:


Reageer op dit artikel