nieuws

FNV Horecabond moet inkrimpen

Horeca

FNV Horecabond moet de broekriem aanhalen. De vakbond denkt in drie jaar 1,6 miljoen euro te moeten bezuinigen. Dat heeft penningmeester E. de Vries donderdag gezegd. Hij verwacht dat daardoor een aantal van de zeven kantoren moet sluiten. Ook voor de 75 personeelsleden hebben de plannen gevolgen.

‘Dat aantal zal vast minder worden’, zei hij donderdag. De bond heeft nu een jaarinkomen van 7,7 miljoen euro. Dat bedrag wordt voor ruim de helft (4 miljoen euro) opgebracht door indirecte subsidies van de werkgevers uit de sociale fondsen. De werkgevers hebben aangekondigd de premies voor die fondsen te verlagen. Ook dragen zij minder bij omdat de werkgelegenheid in de branche is gedaald.

Door de bezuiniging komt een aantal taken van de FNV-bond te vervallen die niet direct met belangenbehartiging te maken hebben. Volgens De Vries zal de contributie voor de 28.000 leden niet meer stijgen dan de inflatie. Zij dragen nu samen 3,7 miljoen euro bij.

Het dagelijks bestuur heeft deze week de reorganisatieplannen gepresenteerd. De precieze gevolgen zijn nog niet bekend, omdat de bondsraad (het parlement van de bond) nog zijn oordeel moet geven over de plannen. Ook dan wordt duidelijk hoeveel de bond kan besparen. De kaderleden komen 10 december bijeen.

Reageer op dit artikel