nieuws

Theaters Leidseplein slaan handen ineen

Horeca

De vijf theaters aan het Leidseplein in Amsterdam willen het plein een nieuwe kleur geven en terug op de kaart zetten als cultuurplein. Daarvoor hebben Bellevue/Nieuwe de la Mar, De Balie, de Melkweg, Paradiso en de Stadsschouwburg Amsterdam tijdelijk de Stichting Samenwerkende Leidseplein Theaters in het leven geroepen, deelden ze maandag mee.

‘Bij het Leidseplein krijg je nu nog meer een transitgevoel dan een pleingevoel’, zegt M. Verstappen, die als artistiek leider van de stichting is aangetrokken. ‘De uitstraling wordt te veel benomen door het vervoer.’ De nieuwe stichting moet gebruikers van tram en taxi die nu nog het plein passeren, het theater in lokken door het organiseren van grote festivals en evenementen in de theaters en op het plein.

De bedoeling is om in een eerste periode van drie jaar acht manifestaties te ontwikkelen. Het plein zelf ‘als symbool van belangrijke culturele geschiedenis, als kruispunt van transport, vertier en kunst’ vormt de basis voor programmering en productie. Met de samenwerking gaan de theaters ook werken aan de onderlinge uitwisseling van expertise: inhoudelijk, productioneel en op het gebied van publiekswerking.

Er zijn al drie evenementen in voorbereiding voor 2004 en 2005. In juni volgend jaar staat ‘Kunstkoters’ op het programma, een meerdaags festival voor en over kinderen en families. In oktober volgt ‘Leidsepleinhotel’, een programma waarin het passantenverkeer op het plein centraal staat. In 2005 presenteren de theaters het internationale programma ‘De Nachten. Poetry in motion’, waarbij ook trams en taxi’s worden ingeschakeld.

De theaters kiezen voor samenwerking in een tijd dat het Leidseplein flinke verbouwingen te wachten staat. Medio 2004 begint een ingrijpende uitbreiding en renovatie van de Stadsschouwburg Amsterdam. De VandenEnde Foundation wil van het Nieuwe de la Martheater en de aangrenzende bioscoopzalen Calypso en Cinerama een nieuw theatercomplex maken. Beide plannen moeten bijdragen aan de opwaardering van het Leidseplein en omgeving.

‘Bij het Leidseplein krijg je nu nog meer een transitgevoel dan een pleingevoel’, zegt M. Verstappen, die als artistiek leider van de stichting is aangetrokken. ‘De uitstraling wordt te veel benomen door het vervoer.’ De nieuwe stichting moet gebruikers van tram en taxi die nu nog het plein passeren, het theater in lokken door het organiseren van grote festivals en evenementen in de theaters en op het plein.

De bedoeling is om in een eerste periode van drie jaar acht manifestaties te ontwikkelen. Het plein zelf ‘als symbool van belangrijke culturele geschiedenis, als kruispunt van transport, vertier en kunst’ vormt de basis voor programmering en productie. Met de samenwerking gaan de theaters ook werken aan de onderlinge uitwisseling van expertise: inhoudelijk, productioneel en op het gebied van publiekswerking.

Er zijn al drie evenementen in voorbereiding voor 2004 en 2005. In juni volgend jaar staat ‘Kunstkoters’ op het programma, een meerdaags festival voor en over kinderen en families. In oktober volgt ‘Leidsepleinhotel’, een programma waarin het passantenverkeer op het plein centraal staat. In 2005 presenteren de theaters het internationale programma ‘De Nachten. Poetry in motion’, waarbij ook trams en taxi’s worden ingeschakeld.

De theaters kiezen voor samenwerking in een tijd dat het Leidseplein flinke verbouwingen te wachten staat. Medio 2004 begint een ingrijpende uitbreiding en renovatie van de Stadsschouwburg Amsterdam. De VandenEnde Foundation wil van het Nieuwe de la Martheater en de aangrenzende bioscoopzalen Calypso en Cinerama een nieuw theatercomplex maken. Beide plannen moeten bijdragen aan de opwaardering van het Leidseplein en omgeving.

Reageer op dit artikel