nieuws

‘Bommen hotel hadden Amerikanen moeten treffen

Horeca

De zelfmoordaanslag op het JW Marriott Hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta, begin augustus, had Amerikanen moeten treffen. Dat verklaarden de twee verdachten, die inmiddels schuld hebben bekend, dinsdag tegen de politie.

De mannen, die onder meer bekend staan onder de namen Tohir en Ismail, zeiden te betreuren dat elf Indonesiërs en een Nederlander om het leven kwamen en veel van de 150 gewonden eveneens Indonesiërs waren. Zij gaven tevens toe een Australische school en een vestiging van de Amerikaanse Citibank te hebben onderzocht als plaats voor de aanslag. De Amerikaanse ambassade was naar verluidt te goed beveiligd.

Op 5 augustus reed zelfmoordenaar Asmar Latin Sani een bestelbus vol met explosieven voor de ingang van het luxe Marriott Hotel. De militante moslimorganisatie Jemaah Islamiyah (JI) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Zij zou betrekkingen hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda. JI zat tevens achter de bomaanslag op Bali in oktober 2002. De autoriteiten hebben tot nu toe 23 verdachten van de aanslag gearresteerd.

Onlangs waarschuwde de Amerikaanse ambassade haar burgers in Indonesië voor een verhoogd risico tijdens de feestdagen.

Reageer op dit artikel