nieuws

Erwin Storm toptapper van Nederland

Horeca

In een tot de laatste hoek afgeladen Panama in Amsterdam vond afgelopen dinsdag de finale plaats van de Nationale Biertapwedstrijden. Na een dag van pilsjes tappen en uitserveren was het uiteindelijk Erwin Storm van De Koning van Denemarken in Rhenen die zich een jaar lang de beste biertapper van Nederland mag noemen.

Jack Verhoek is een tevreden man. Als de directeur van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK) rond de klok van vijf uur in de middag de zaal inblikt vanaf het podium ziet hij een volle zaal, gevuld met enthousiast publiek. De naar schatting driehonderd aanwezigen zijn in afwachting van de bekendmaking van de winnaar en hebben er al heel wat uurtjes van aanmoedigen opzitten. Al vanaf het middaguur juichen ze de eigen favorieten toe. Getooid met kerstmutsen of T-shirts voorzien van de bedrijfsnaam.

Uit heel Nederland zijn ze naar de hoofdstad gekomen. Rotterdam, Ziekikzee, Dalfsen, Hollum op Ameland en ook Schoonloo is weer present. Namens Café Hegeman uit deze plaats hanteert Jaap Hut deze finaledag weer de tapkraan. De tapkampioen van 2002 verdedigt vandaag de titel die hij begin dit jaar in Maastricht behaalde maar zal vandaag niet verder komen dan de 15e plaats. Zeker niet slecht gezien in het veld van 36 deelnemers. ‘Ik was best een beetje benauwd voor deze finale’, zegt Verhoek. ‘Want we wisten niet hoeveel mensen we hier konden verwachten. De ruimte is eigenlijk te klein. Volgend jaar iets groters dus. Maar de kwaliteit van de wedstrijd in het algemeen is enorm toegenomen en dat was precies ons streven.’

De 50e biertapfinale, januari dit jaar, werd door het CBK aangegrepen de opzet van de wedstrijden drastisch te veranderen. In het 51e seizoen verdwenen de teamwedstrijden en moesten de individuele deelnemers voor aanvang van de finale tien pittige theorievragen beantwoorden over bierbehandeling en verantwoord schenkgedrag. ‘BOB is een belangrijke rol gaan spelen in de nieuwe opzet’, zegt Verhoek.

Alle deelnemers moesten naast de aloude ‘vaasjes’ ook fluitjes tappen. Aan de jurytafel moesten twee flesjes speciaalbier worden uitgeschonken, een tarwebok en een witbier. Erwin Storm hield zijn zenuwen uiteindelijk het beste in bedwang en werd eerste. De tweede plaats was voor Orson de Jongh van café De Beyerd in Breda, derde werd Alex Neven van café Celebration uit Maastricht.

Reageer op dit artikel