nieuws

Geen rookverbod in Attractiepark Duinrell

Horeca

Attractiepark Duinrell uit Wassenaar hoeft zijn gebouwen niet rookvrij te maken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag woensdag bepaald. Hij wil het beleid van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) niet doorkruisen. Hoogervorst wil met de horecabranche vrijwillige afspraken over terugdringen van roken in cafés en restaurants maken.

Nietrokersvereniging Clean Air Now (CAN) had gevraagd om een rookverbod in het park. Vooral het roken in de horecagedeelten van Duinrell zou schadelijk voor werknemers en de bezoekers zijn.

Clean Air Now, dat vanaf 2004 Clean Air Nederland heet, is ‘zeer teleurgesteld’, meldde woensdag voorzitter W. van den Oetelaar. ‘Deze uitspraak is een trieste zaak voor alle bezoekers en hun kinderen en de werknemers van Duinrell. Echt heel ernstig.’

De organisatie beraadt zich op hoger beroep en wil wellicht een bodemprocedure aanspannen. ‘Wij gaan verder, absoluut. Elke werknemer heeft in Nederlander recht op een rookvrije plek”, zegt Van den Oetelaar. ‘Daar is deze rechter niet op ingegaan.’

Het Astma Fonds betreurt de uitspraak van de rechter. De Nederlandse Public Health Federatie (NPHF), waartoe onder meer het Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting behoren, vraagt in een brief aan minister Hoogervorst de horeca aan de Tabakswet te houden en hamert op een rookvrije horeca.

Koninklijk Horeca Nederland is tegen een rookverbod. De horecabazen willen de overlast van rook wel beperken met ventilatie- en luchtzuiveringssystemen. Op dit moment staat volgens de NPHF echter onvoldoende vast dat die systemen de risico’s voor de gezondheid verminderen. ‘Cafés en restaurants zullen rookvrij lijken, de schadelijke stoffen blijven waarschijnlijk in de lucht.’

Reageer op dit artikel