nieuws

New Yorkse chefs op criminele pad

Horeca

In New York zijn twee bekende chefs in opspraak geraakt wegens criminele activiteiten. Alex García zou drugsgeld hebben witgewassen. David Bouley is opgepakt op verdenking van fraude met verzekeringsgeld van de aanslag op het WTC op 11 september 2001. Columnist Arie de Haan volgde voor Misset Horeca de berichtgeving in de Amerikaanse media.

De verhalen zijn op z’n minst bizar en vooral onbegrijpelijk, omdat beide heren tot voor kort een zeer succesvolle carrière leken te hebben. Eerst de bekende nuevo latino chef Alex García. Hij is gearresteerd op verdenking van samenzwering, drugshandel en witwaspraktijken. Hij schijnt dit te hebben gedaan binnen een georganiseerde groep die verantwoordelijk lijkt te zijn voor het smokkelen van duizenden kilo’s cocaïne.

De New Yorkse politie nam tijdens een onderzoek 1,6 miljoen dollar aan cash in beslag en 110 kilo cocaïne. García en zeventien andere betrokkenen zijn opgepakt en zitten in nu in voorarrest. Zelf zegt hij onschuldig te zijn. Volgens de officiële beschuldigingen zou hij drugkoeriers hebben betaald in zijn restaurant en club Babalu op de 44e straat. Allah Zaki, de general manager van Babalu, is ook aangeklaagd in deze zaak.

Tv-kok
Alex Garcia, die opgegroeide in Cuba, is regelmatig op televisie te zien is in diverse kookprogramma’s (onder meer Food Network’s Meltingpot) was ook chef in de nieuwe supper club Latin Quarter op Lexington Avenue. Ook stond hij op het punt om Zona Rosa te openen in Midtown Manhattan.

Volgens de politie is er drugsgeld via de bankrekening van restaurant Babalu is overgemaakt naar restaurant Santa Fe Margarita Grill, een restaurant in Norfolk Virginia, van de broer van Alex García, ook een verdachte in deze zaak. Volgens de aanklagers verscheepte de groep de cocaïne via de Dominicaanse Republiek. Indien veroordeeld voor deze aanklachten kunnen de verdachten tot levenslang veroordeeld worden en een geldboete van 4 miljoen dollar.

11 September
En dan celebrity chef David Bouley. Hij wordt verdacht van verzekeringsfraude van maar liefst 2,3 miljoen dollar. Bouley kreeg van het Rode Kruis in New York 5,8 miljoen dollar voor het verstrekken van maaltijden aan de reddingswerkers van Ground Zero in de dagen na de aanslag op 11 september. Zijn restaurants Bouley en Danube lagen op kleine afstand van het WTC dus was het een logisch gevolg dat de restaurants in dit gebied hieraan destijds meededen.

Bouley zou bij zijn verzekeraar hebben verzwegen dat het Rode Kruis hem al had betaald. Bouley claimde 2,3 miljoen dollar bij zijn verzekeraar aan schade en verloren inkomsten. De verzekeraar klaagde vervolgens Bouley aan toen aan het licht kwam dat Bouley en z’n accountant dit hadden geprobeerd te verzwijgen. In de weken na aanslag van 11 september betaalde de verzekeraar al 350.000 dollar aan de bedrijven van Bouley. Maar de verzekeraar begon iets te vermoeden toen het heel erg lang begon te duren voordat één van z’n restaurants (Bouley Bakery) weer open ging voor business. Terwijl z’n restaurant Danube zeventien dagen na de aanslag al weer open was, bleef Bouley Bakery uiteindelijk gesloten tot 9 februari van het volgende jaar.

Reageer op dit artikel