nieuws

Reisbranche profiteert van goedkope dollar

Horeca

De reisbranche verwacht dat verre vliegreizen dankzij de lage dollarkoers een vlucht gaan nemen. De dure euro zorgt ervoor dat vakanties naar het Verre Oosten, Noord- en Zuid-Amerika flink goedkoper worden. Volgens de twee grootste reisorganisaties van Nederland, TUI en Thomas Cook, zal het aantal boekingen naar verre bestemmingen hierdoor de komende zomer stijgen met circa 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

‘Dat zou betekenen dat we weer het niveau bereiken van het topjaar 2000’, aldus directievoorzitter S. van der Heijden van Thomas Cook (onder meer Neckermann en Vrij Uit). Zowel Van der Heijden als de onlangs aangetreden bestuursvoorzitter A. Brackx van TUI Nederland hoopt door de stijging in de verre vakanties dat de reisbranche weer positieve resultaten weet te behalen.

Volgens Van der Heijden heeft vanaf 2001 ‘de klad’ gezeten in de verre reizen. ‘Indertijd hadden we juist te maken met een hoge dollarkoers. Dat tikt op verre bestemmingen enorm door; zowel in vliegprijzen als in de kosten van het verblijf.’

Vervolgens werd de reisbranche geconfronteerd met angstige toeristen door de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 en in oktober 2002 op Bali, de besmettelijke longziekte SARS en de oorlog in Irak. Ook zijn consumenten zuiniger geworden door de economisch slechte tijden. Hierdoor zijn touroperators verwikkeld geraakt in een heftige prijzenslag.

Reageer op dit artikel