nieuws

‘Sliptong moet maatje groter

Horeca

De Nederlandse consument zal moeten wennen aan een iets grotere sliptong. Een aantal belangenorganisaties vindt dat de minimummaat voor sliptong en de maaswijdte van de netten moeten worden vergroot. Volgens Stichting De Noordzee, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties zijn die maatregelen noodzakelijk voor een gezonde visstand in de Noordzee. Ze hebben dat maandag in een brief aan minister Veerman (Landbouw) geschreven.

Vooral Nederlandse vissers vangen sliptong (ondermaatse zeetong). Zij mogen netten met een maaswijdte van 8 centimeter gebruiken, terwijl 10 centimeter gangbaar is voor de visserij op schol. Door het gebruik van de kleine mazen wordt behalve tong ook onevenredig veel jonge schol gevangen. Die gaat als ongewenste bijvangst weer dood overboord.

Dat heeft ernstige gevolgen gehad voor de scholstand in de Noordzee, is uit onderzoek van biologen gebleken. Hun aantal ligt ver onder wat biologen een veilig niveau noemen. Een andere vissoort, de kabeljauw, wordt zelfs met uitsterven bedreigd.

De Europese visserijministers vergaderen volgende week over de vangstquota voor 2004. Donderdag debatteert de Tweede Kamer hierover. Eurcommissaris Fischler maakte vorige week bekend dat er het komend jaar 15 procent minder tong uit de Noordzee mag worden gevist.

Reageer op dit artikel