nieuws

Vierdaagse populairste evenement 2003

Horeca

De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen, beter bekend als de Nijmeegse Vierdaagse, is uitgeroepen tot het populairste evenement van 2003. De meerdaagse wandeltocht neemt dit jaar de eerste plaats in de ReSpons Evenementen Top-100 over van de Vierdaagsefeesten, het zevendaagse festijn rondom de wandelvierdaagse.

De top-100 is samengesteld door onderzoeksbureau ReSpons Evenementen Monitor en is gebaseerd op de bezoekersaantallen en de geregistreerde media-aandacht. Bij het bepalen van het klassement telt de positie op de ranglijst bezoekersaantallen twee keer mee, de positie op de ranglijst MBE één keer.

De 87e editie van de Nijmeegse Vierdaagse duurde van 15 tot en met 18 juli en trok 830.000 bezoekers, waarvan bijna de helft op de vrijdag, de slotdag met de binnenkomst in het centrum van Nijmegen. Op de ranglijst van bezoekersaantallen eindigden de afstandsmarsen op de zevende plaats, qua media-aandacht behaalde het evenement de derde plaats. In de eindklassering waren deze beide resultaten genoeg voor de eerste plaats.

Opvallend detail is dat de wandelvierdaagse voor het eerst in de top-100 staat vermeld, doordat de organisatie van de Vierdaagse niet eerder gedetailleerd cijfermateriaal kon presenteren. Daarmee kwam een eind aan de hegemonie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten, dat zeven jaar achter elkaar op de eerste plaats stond. Met ruim 1 miljoen bezoekers was de Vierdaagsefeesten in 2003 wel het grootste evenement op de ranglijst bezoekersaantallen. Op de ranglijst van media-aandacht bereikte het evenement slechts de zeventiende plaats.

Het North Sea Jazz Festival prolongeerde in 2003 haar titel als grootste evenement gemeten naar media-aandacht, maar behaalde niet genoeg bezoekers om van betekenis te zijn op de totale ranglijst. De Rotterdamse evenementen de Fortis Marathon en het Zomercarnaval bezetten respectievelijk de derde en vierde plaats in de top-100.

Reageer op dit artikel