nieuws

Britse hotelketens leggen zich meer toe op franchise

Horeca

Hilton en InterContinental leggen zich steeds meer toe op beheer en franchise van de hotelaccommodaties. Daarvoor verkopen de Britse hotelketens in hoog tempo hun vastgoed. Ze volgen daarmee het Amerikaanse Marriott International.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Met het verkopen van het vastgoed maken de ketens zich minder kwetsbaar voor schommelingen in de vraag naar hotelkamers. Het vrijgekomen geld wordt benut om schulden af te lossen, te investeren in de hotelmerken of om aandeelhouders te belonen.

InterContinental is momenteel druk doende vastgoed op het Europese vaste land te verkopen voor een waarde van ruim 900 miljoen euro. Daarbij behoort onder meer een hotelgebouw in Parijs met 438 kamers. Door de verkopen is de winst uit beheer- en franchisecontracten in het derde kwartaal met 18 procent gestegen.

Ook het Britse Hilton voert eenzelfde beleid. Hilton meldde gisteren de verkoop van vijftien hotels aan Managed Hotels Unit Trust voor ruim 580 miljoen euro. Daarnaast wil Hilton nog een aantal andere hotelpanden afstoten ter waarde van 610 miljoen euro.

Naast het verkopen van panden zit Hilton momenteel in een overnamefase. Het Amerikaanse Hilton Hotels heeft inmiddels een bod uitgebracht op de Britse broer. Veertig jaar geleden gingen de Britse en Amerikaanse tak uit elkaar. Een hereniging lijkt slechts een kwestie van tijd.

Reageer op dit artikel