nieuws

‘Grote ontevredenheid over salaris

Horeca

Ruim 80 procent van de meer dan 300.000 horecamedewerkers in ons land vindt de huidige cao onder de maat. Opdrachtgever van het onderzoek, FNV Horeca, schrikt van de uitkomst. De gesprekken over een nieuwe cao in de branche zijn inmiddels gestart.

Uit het onderzoek, in opdracht van FNV uitgevoerd door de Stichting Horeca Recreatie en Catering, is een onvrede-topvijf gemaakt. Deze bestaat uit salaris, pensioen, overwerk, werkroosters en regelingen rondom ziekte.

FNV zegt te schrikken van de uitkomsten van het onderzoek. ‘Voorheen waren onze leden in het algemeen tevreden over de cao. Nu hebben wij ook de niet-leden gevraagd of deze cao toereikend is. Het blijkt dus dat 82 procent van alle horecawerknemers ontevreden is. Dat is een hoog percentage’, aldus Francooy in het AD.

De uitkomsten van het onderzoek komen voor FNV op een goed moment. De vakbonden zijn de eerste gesprekken met Koninklijk Horeca Nederland (KHN) gestart over een nieuwe cao. De huidige cao loopt 1 april 2008 af. De bonden hebben vooraf aangegeven in te zetten op een jaarlijkse salarisverhoging van 3,5 procent.

De FNV Horecabond wil verder de werkdruk van het personeel in de horeca aanpakken. Bijna de helft van het horecapersoneel vindt de psychische en fysieke werkdruk te hoog en 55 procent zegt dat de werkgever daaraan niets doet.

Reageer op dit artikel