nieuws

Australisch relletje ‘storm in een glas bier

Horeca

Het verbod in Australië op de verkoop van het biermerk Shag, is niet meer dan ,,een storm in een glas bier”. Dat zei een woordvoerder van de bierbrouwerij Alfa in het Limburgse Schinnen maandag. Het bedrijf produceert het bier in opdracht van een Engelsman.

Australisch relletje ‘storm in een glas bier

De Australische minister Grant McBride is zo geschokt door het biermerk dat hij het wil verbieden. Een shag betekent in het Engels onder meer een nummertje maken. McBride valt niet alleen over de merknaam, maar ook over de reclameslogan: Fancy a Shag? (Zin in een nummertje?).

,,Wij zijn een paar jaar geleden door een Engelsman benaderd die ons Alfa-bier onder het merk Shag wilde verkopen. Hij heeft het relatief duur in de markt gezet. De afgelopen twee tot drie jaar hebben we zo’n twintig tot dertig containers gestuurd. In een container zitten 35.000 flesjes. Het is voor ons een klein deel van de omzet”, aldus de Alfa-woordvoerder.

,,Het is een schandaal”, zei McBride eerder. Het is volgens hem onverantwoord om ,,zo schaamteloos” een verband te leggen tussen seks en alcohol. ,,Dit product spoort jonge mensen aan tot roekeloos gedrag via smakeloze, aan seks gerelateerde advertenties. Het druist in tegen alle campagnes voor veilig vrijen en verantwoord drinken die diverse regeringen in Australië de afgelopen twintig jaar hebben gevoerd.” ,,Die minister McBride is vader van acht kinderen. Dit noemen wij berouw na de zonde”, aldus Alfa.