nieuws

Bestek voor haringeter

Horeca

Haringeters hoeven in het vervolg niet direct na consumptie de handen schoon te maken. Bovendien blijft de haringlucht niet zo lang aan de vingers hangen.Horecaondernemer Jack van Harn van De Gentse Poort in Biervliet en Peter Koole van groothandel Sligro presenteerden de haringpakker op 29 mei tijdens een speciale proeverij op de markt in het […]

Bestek voor haringeter

Haringeters hoeven in het vervolg niet direct na consumptie de handen schoon te maken. Bovendien blijft de haringlucht niet zo lang aan de vingers hangen.
Horecaondernemer Jack van Harn van De Gentse Poort in Biervliet en Peter Koole van groothandel Sligro presenteerden de haringpakker op 29 mei tijdens een speciale proeverij op de markt in het Zeeuws-Vlaamse Biervliet. Bij het standbeeld van Willem Beukelszoon, de middeleeuwse haringvisser en uitvinder van het haringkaken, werd het handigheidje ten doop gehouden. De uitvinder van de haringpakker – Rob Ouweneel, edelsmid van beroep – gaf een toelichting op z’n ontwerp. ‘Het viel mij op dat er wel kreeftenkrabbers zijn en allerlei tangetjes om escargots te verorberen, maar nog geen bestek om haring te eten.’
Het roestvrijstalen handigheidje waar het in Biervliet allemaal om draaide is 3 à 4 centimeter lang, is rechtop neer te zetten en heeft de vorm van een vissenstaart. Aan het einde heeft het een paar kleine tandjes, die in de haringstaart prikken.
De haringpakker is nog niet te koop. Sligro onderzoekt momenteel of ze hem op de markt zal brengen. ‘Voor dit seizoen zijn we toch al te laat, maar waarschijnlijk zal hij volgend jaar leverbaar zijn’, aldus Peter Koole van de Sligro-vestiging in Terneuzen. ‘We bekijken of de haringpakker behalve van roestvrijstaal ook van plastic kan worden gemaakt. Hij zal dan minder stevig zijn, maar de kans dat veel meer mensen hem zullen gebruiken, is groter.’ De Sligro-man denkt het haringgereedschap te verkopen aan horecabedrijven, cateraars en haringkarren.

Voor informatie: Sligro, Terneuzen. Tel. (0115) 69 46 45.

Reageer op dit artikel