nieuws

Euromast viert vijftigste verjaardag

Horeca

De Euromast in Rotterdam bestaat 50 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met een boek over de geschiedenis van het 185 meter hoge rijksmonument. De brasserie en de suites op 100 meter hoogte bieden prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.

Euromast viert vijftigste verjaardag

De Euromast werd in 1960 geopend en is met z’n 185 meter het hoogste rijksmonument van Nederland. In de eerste jaren telde de Euromast 750.000 bezoekers. In de tien daarop volgende jaren bleef het aantal schommelen tussen 500.000 en 600.000. De laatste jaren liggen de bezoekersaantallen rond de 220.000. De horeca-exploitanten, de Rotterdamse broers Tieleman, moeten het dan ook hebben van de evenementen eromheen.

Op een hoogte van 96 meter exploiteren ze een brasserie met een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam. Twee luxe suites Heaven en Stars bevinden zich boven de brasserie. Activiteiten als abseilen vanaf 100 meter hoogte leveren duizenden bezoekers per jaar op.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb ontvangt donderdag 24 maart het eerste exemplaar van het boek over vijftig jaar Euromast, meldt het Algemeen Dagblad. In de uitgave blikt schrijver Cees Zevenbergen terug op de geschiedenis van het rijksmonument.

‘Heel Rotterdam liep uit toen de Euromast werd gebouwd en in 1960 open ging’, schrijft Zevenbergen. ‘Eindelijk had Rotterdam weer een gezichtsbepalend gebouw van formaat in de stad.’

Het ontwerp van architect Hugh Maaskant werd uiteindelijk het symbool van de stad aan de Maas. Tegenwoordig is de Euromast niet langer gezichtsbepalend, maar is de Erasmusbrug de grote blikvanger.

De eerste 500 bezoekers krijgen op 27 maart een gebakje bij hun drankje. Wie dit jaar 50 wordt, heeft gratis toegang tot de Euromast.

Reageer op dit artikel