nieuws

FNV wil praten over personeelstekort

Horeca

Alleen een betere cao kan het personeelstekort in de horeca bestrijden. Dat stelt FNV Horecabond. De vakbond wil daarom zo snel mogelijk om de tafel met Koninklijk Horeca Nederland (KHN) om te praten over een nieuwe cao.

FNV wil praten over personeelstekort

Dat laat FNV weten in een reactie op diverse berichten over grote personeelstekorten in de horeca. FNV verwacht dat er nu niet snel maatregelen worden genomen, het personeelstekort onoplosbaar wordt.

Fatsoenlijke cao
De vakbond nodigt KHN uit om op korte termijn om de tafel te gaan zitten om de problemen aan te pakken. Daarbij zullen een fatsoenlijke cao en een beter arbeidsmarktbeleid centraal moeten staan, aldus FNV in een persschrijven.

In de strijd om ‘een fatsoenlijke cao’ wil FNV onder meer hogere lonen, uitbetalen van overgewerkte uren, minder contracten voor bepaalde tijd, meer vrije weekenden en meer opleidingsmogelijkheden.

Cao-ronde
Daarnaast vindt FNV dat er een beter arbeidsmarktbeleid moet worden gevoerd wat erop gericht is om meer nieuwe werknemers aan te trekken en de huidige werknemers langer aan de bedrijfstak te binden.

KHN en FNV konden elkaar in de vorige cao-ronde niet vinden. De vakbond ondertekende de cao, die tot maart 2008 loopt, niet. Alleen de kleine vakbond De Unie ging akkoord met KHN. De FNV heeft nadien tevergeefs meerdere malen geprobeerd een voet tussen de ‘cao-deur’ te krijgen.

Zie ook:
Jeugd wil horecavacatures op internet

Reageer op dit artikel