nieuws

Gevolgen aanslagen congreswereld

Horeca

De gevolgen van de aanslagen op 11 september in New York en Washington zijn zich nu ook in de cateringbranche steeds duidelijker aan het aftekenen. Met name de congreswereld lijdt flink onder de gevolgen van de terreur. Zo kreeg Eurocongres, het congresbureau van de RAI Group en het MECC, grote aantallen Japanse en Amerikaanse afzeggingen voor een congres, begin oktober, over gastro-enterologie in Amsterdam.

Gevolgen aanslagen congreswereld

Zakenmensen verkiezen liever video-conferencing boven het zelf in een vliegtuig stappen en dat merken horeca en catering direct in de portemonnee. Een groeiend aantal bedrijven in het buitenland legt zijn medewerkers een reisverbod op. Congressen en internationale partijen vinden hierdoor ofwel helemaal geen doorgang ofwel vinden ze in sterk afgeslankte vorm plaats.Amerikanen schuiven hun zakentrips en vakanties massaal op de lange baan. Reisbureaus in de VS melden nu al een terugval van soms wel vijftig procent in de reserveringen voor vluchten naar Europa. Zakenhotels, met name in de randstad, zien hun bezettingsgraad met vijftien tot twintig procent dalen. En ook de luxe-restaurantsector incasseert zware omzetverliezen. Grote partijen worden teruggebracht tot selecte gezelschappen, met alle financiële gevolgen van dien.

Ook wordt duidelijk dat veel zakenlieden in deze roerige tijden geen zin hebben in uitbundige personeels- of relationele feesten. Velen van hen zien hun bedrijven aangetast worden door de plotselinge recessie en bovendien is een groot aantal van hen de afgelopen weken vele duizenden guldens armer geworden op de beurs. De animo tot feesten is hiermee sowieso drastisch afgenomen. Ook de partycatering ondervindt hiermee de nadelige gevolgen van de aanslagen op 11 september.

De enige die tot nog toe wel garen heeft weten te spinnen bij de nasleep van het drama in de VS, is het Nijmeegse congresbureau Routine. Het bureau had de organisatie in handen van een congres over het nieuwe vliegtuig-laminaat Glare. Dit in Delft ontwikkelde laminaat zorgt ervoor dat, indien er in de bagageruimte van een vliegtuig, een krachtige bom ontploft, de rest van het vliegtuig intact blijft. Dit congres kreeg sinds de aanslagen op het WTC en het Pentagon, aanzienlijk meer inschrijvingen te verwerken dan waarop werd gerekend. Ook vliegtuigexperts uit de VS maakten graag de oversteek om het congres in Delft te bezoeken.

Reageer op dit artikel