nieuws

In 2006 een record aantal toeristen verwacht

Horeca

Nederland krijgt komend jaar een recordaantal van 10,3 miljoen vakantiegangers binnen. Het inkomend toerisme groeit met ongeveer 4 procent. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft die prognose dinsdag bekendgemaakt.

,,Het evenement Rembrandt 400, nieuwe vliegverbindingen naar Nederland en de groei vanuit China, India en Rusland kunnen als belangrijke factoren worden gezien”, meent NBTC-directeur H. van Driem. Het NBTC presenteerde de toekomstverwachting tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Van Driem keek dinsdag ook terug op het afgelopen jaar. In 2005 kreeg Nederland toeristisch bezoek van 9,9 miljoen buitenlanders. ,,Een stijging van 3 procent ten opzichte van 2004”, aldus de directeur.

Nederland is de laatste tijd vooral in trek bij Belgen, Britten en Amerikanen. Vanuit de Verenigde Staten kwamen er vorig jaar 13 procent meer mensen naar Nederland. België en het Verenigd Koninkrijk lieten een stijging zien van 7 procent. In 2005 leverden China, India en Rusland ook fors meer reizigers in vergelijking met eerdere jaren. Tegenover dit positieve nieuws voor de toerismebranche staat de trend vanuit Duitsland, traditioneel het land met het grootste aantal vakantiegangers richting Nederland. Vorig jaar kwamen er 6 procent minder Duitsers. Zij verkiezen vaak goedkopere opties, zoals vliegvakanties naar Turkije en Kroatie boven een verblijf in Nederland. Campings en bungalowparken in Nederland voelen dit in de portemonnee. Zij zagen het aantal buitenlandse gasten met 9 procent teruglopen, en dat komt vooral door wegblijvende Duitsers.

Reageer op dit artikel