nieuws

KHN kraakt bierplan Hoogervorst

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is fel tegen de voorgestelde verhoging van de leeftijdsgrens op alcoholverstrekking naar achttien jaar. Volgens directeur Jeu Claes van KHN bevordert een verhoging van de leeftijdsgrens illegaal drinken onder jongeren.

KHN kraakt bierplan Hoogervorst

De branchevereniging juicht het idee om de jonge kopers ook strafbaar te stellen wel toe. ‘Een verhoging van de leeftijdsgrens bevordert juist de illegaliteit, omdat jongeren dan niet meer in de horeca terecht kunnen. Daardoor neemt het drankmisbruik alleen maar toe’, aldus directeur Jeu Claes van KHN in een reactie op de voorstellen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Hoogervorst wil met ingrijpende maatregelen het drankgebruik onder jongeren te lijf gaan. ‘De Nederlandse jongere is de zuipschuit van Europa’, aldus de VVD-bewindsman in De Telegraaf. De minister wil daarom ingrijpen en naast de leeftijdsgrens ook de strafbaarheid van het verkopen van alcohol veranderen. Naast de verkoper moet ook de koper aangepakt kunnen worden.

Claes vervolgt: ‘Jongeren van een jaar of twaalf blijken veel te drinken. Ik kan u verzekeren dat dat absoluut niet in de horeca gebeurt. Wel thuis, in de sportkantine of in illegale bierketen. De overheid moet juist dat probleem aanpakken. Alcohol drinken onder de zestien jaar hoort niet, kan niet en mag niet.’

De Tweede Kamer twijfelt over de plannen van minister Hoogervorst. CDA, PvdA en de VVD erkennen het probleem dat steeds meer jongeren, steeds jonger meer drinken. Maar ze vragen zich af hoe de minister wil zorgen dat jongeren die biertjes of breezers kopen ook echt bekeurd worden. De fracties willen eerst uitgewerkte plannen zien, bleek donderdag uit de reacties.

De huidige wet zegt dat aan personen beneden de zestien jaar geen zwakalcoholische drank mag worden verkocht. De leeftijdsgrens voor sterke drank ligt al op achttien jaar. Bij overtreding kan de boete oplopen tot 3.600 euro.

Download toespraak

Lees hier de toespraak van minister Hoogervorst tijdens het congres waarbij hij zijn plannen toelichtte.

Oproep

De redactie is benieuwd wat u vindt van de nieuwe plannen om de leeftijdsgrens te verhogen naar achttien jaar en om de koper ook strafbaar te stellen. Mail ons uw reactie.

Reageer op dit artikel