nieuws

Missionaris Simons: ‘topkoffies zijn bonbonnetjes

Horeca

Topkoffies zijn bonbonnetjes, snoepjes, cadeautjes; zó lekker dat je nooit meer anders wilt.’ Menno Simons ziet het als zijn missie koffie naar een hoger plan te tillen. ‘We hebben voor 650.000 euro negen fabriekjes opgezet in bakermat Ethiopië.

Missionaris Simons: ‘topkoffies zijn bonbonnetjes

Menno Simons is eigenaar van koffiebranderij Bocca Coffee in Dronten en koffiehandelsmaatschappij Trabocca. ‘We werken met acht mensen op 500 vierkante meter en branden er de mooiste koffies. Ik durf te zeggen dat we bekende topmerken verslaan op kwaliteit en prijs.’

Op een van zijn vele reizen ontdekte hij Ethiopië als heel bijzonder koffieland en investeerde er in een kantoor. ‘We zorgen voor trainingen, voorfinancieringen en certificeringen die boeren in staat stellen meer koffiebonen van een betere kwaliteit te leveren.’

Simons is van mening dat begrippen als fairtrade en duurzaam vaak ten onrechte worden toegepast. ‘Het is daardoor een vies woord geworden. Analfabete boeren moeten een businessplan inleveren, maar dat kunnen ze dus niet.’

Meer over Menno Simons en zijn missie in de Misset Horeca special Koffie & Thee, die vrijdag 23 september verschijnt.