nieuws

Ongenoegen over VWA loopt op

Horeca

Stop met het uitdelen van onterechte boetes. Dat is de noodkreet van georganiseerde horecaondernemers aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het wordt hoog tijd dat de bewijslast voor het schenken van drankjes met meer dan 15 procent alcohol aan jongeren bij de VWA ligt.

Ongenoegen over VWA loopt op

Dat roept voorzitter Hajé de Jager van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). De Jager uitte zijn woede over de VWA tijdens het jaarcongres van KHN in Hilversum. De voorman verzocht minister Veerman, die het congres opende, een einde te maken aan de ‘onzinnige praktijken van de VWA’.

‘Ondernemers houden zich netjes aan de Drank- en Horecawet. De VWA stelt zich ongefundeerd op het standpunt dat zelfgemiste drankjes meer dan 15 procent alcohol bevatten. Onafhankelijk onderzoek wijst het tegendeel uit. Horecaondernemers worden hierdoor onterecht geconfronteerd met een boete van de VWA’, aldus De Jager.

KHN heeft in een brief aan de Directie Toezicht VWA en de ministers Veerman van LNV en Hoogervorst van VWA aangegeven dat het nu afgelopen moet zijn met de handelswijze van de VWA. In een reactie in Trouw laat de VWA weten te wachten op het onafhankelijke onderzoek van KHN waar de branchevereniging over rept.

In de Drank- en Horecawet staat dat alcoholhoudende drank met een alcoholpercentage van minder van 15 procent verstrekt en geschonken mag worden aan personen van zestien jaar en ouder. Zelfgemixte drankjes, bijvoorbeeld een rum-cola, behoren ook tot die categorie. Deze drankjes hebben een alcoholpercentage van minder dan 15 procent.

Reageer op dit artikel