nieuws

Pas werkrooster Ramadan-medewerker aan

Horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft informatie over hoe om te gaan met medewerkers die deelnemen aan de Ramadan, de islamitische vastenmaand. KHN stelt dat het verstandig is om het werkrooster aan te passen en wijst op de mogelijkheid voor het omzetten van een Christelijke feestdag om zo het Suikerfeest te vieren.

Pas werkrooster Ramadan-medewerker aan

Op de website van KHN staat te lezen dat horecaondernemers het werkrooster zo kunnen aanpassen waardoor de werknemer die de Ramadan volgt ruimte krijgt om bij zonsondergang te eten en daarna weer productief te zijn.

Daarnaast kunnen horecaondernemers de medewerkers wijzen op een gezond voedingspatroon om de gevolgen van de Ramadan zo klein mogelijk te houden.

Verder wijst KHN op de mogelijkheid om rekening te houden het Suikerfeest aan het einde van de Ramadan. In artikel 13 van de cao is geregeld dat een werknemer één keer per jaar een Christelijke feestdag kan omzetten voor een feestdag uit zijn geloof.

Reageer op dit artikel