nieuws

Rekening bierboete komt bij klant

Horeca

ROTTERDAM – De rekening voor de enorme boetes die de Europese Commissie heeft uitgedeeld aan de Nederlandse brouwers moet waarschijnlijk door de consument worden opgehoest. De prijs voor bier in de winkel gaat waarschijnlijk omhoog.

Rekening bierboete komt bij klant

Dit stelt hoofddocent Leo Kivits van het Erasmus Food Management Instituut. ‘De boetes moeten wel betaald worden’, aldus Kivits in een reactie. ‘Ik schrik van de hoogte van de boetes.’ Kivits was consultant en directeur thuisverbruik bij Interbrew, een voorloper van bierbrouwer InBev in Nederland. Nu is hij hoofddocent retail management bij het Erasmus-instituut in Rotterdam.

De Consumentenbond hoopt juist op een tegenovergestelde reactie. Bierbrouwers moeten de schade die consumenten lijden door prijsafspraken aan hen vergoeden. De bond wil met bierbrouwers overleggen hoe ze de schade gaan vergoeden.

Duidelijk
‘Het is duidelijk dat bierbrouwers de schade dienen te vergoeden’, aldus de zegsvrouw die de hoogte van de boetes een indicatie noemt voor het financiële effect van de prijsafspraken. ‘Wij willen van de Europese Commissie graag weten hoe hoog die schade is. Daar zijn cijfers van.’

Koninklijk Horeca Nederland eist van de brouwerijen dat zij per direct de bierprijzen verlagen. Bovendien bereidt de belangenbehartiger een claim tegen de brouwerijen voor. Dat heeft directeur Jeu Claes woensdag

Reageer op dit artikel