Scholieren werken liefst in horeca

Scholieren werken liefst in horeca

Bijna de helft van alle scholieren in Nederland gaat deze zomer op zoek naar een vakantiebaantje. Baantjes in de horeca zijn het meest populair. Van de leerlingen gaat 40 procent echt vakantie vieren, 13 procent twijfelt nog over werken.

Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendbureau Randstad. Opvallend is dat leerlingen aan een mbo-opleiding minder vaak willen werken in de zomervakantie dan havo- en vwo-leerlingen. Naast het verdienen van geld gaat deze laatste groep vaker aan de slag om werkervaring op te doen en om nieuwe mensen te ontmoeten, aldus Randstad dinsdag.

Het geld wordt het liefst verdiend in de horeca. Verkoper in een winkel en oppassen op kinderen volgen op de tweede en derde plaats. Bezorger van kranten of folders en chauffeur zijn het minst populair. Het zuurverdiende loon gaat bij de meeste vakantiewerkers op aan kleding, en anders vooral aan vakantie en uitgaan.

Tijdens het onderzoek ondervroeg Randstad ook bedrijven. Het concludeert dat ondernemers verwachten dat de behoefte aan vakantiekrachten licht zal groeien. Van de ondernemers die scholieren inhuren, denkt 45 procent evenveel tijdelijke krachten nodig te hebben als vorig jaar, 19 procent geeft aan dat er extra vakantiekrachten aan het werk zullen gaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat scholieren niet in eerste instantie bij een uitzendbureau aankloppen bij het zoeken naar een vakantiebaantje. Bijna 80 procent van de scholieren doet navraag bij familie, vrienden en kennissen, 70 procent benadert zelf een bedrijf en 34 procent stapt naar een uitzendbureau.