nieuws

FSIN: ‘Formules bepalen groei foodservice

Horeca

Het succes van de foodservicemarkt wordt in toenemende mate bepaald door formules. Uit de Beleidsmonitor 2014 van het FoodService Instituut Nederland blijkt dat met name dergelijke concepten de afgelopen vijf jaar sterk zijn gegroeid.

FSIN: ‘Formules bepalen groei foodservice

Foodservice gaat collega foodretail in ramp tempo achterna wat betreft formules en strakke marketingconcepten, zo concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN) op basis van de Beleidsmonitor 2014.

Volumedaling 5 procent

‘De afgelopen vijf jaar zijn met name de formules in de foodservice sterk gegroeid’, aldus FSIN. ‘De totale foodomzet is voor het eerst in decennia echter gedaald en het marktaandeel van Out of Home blijft dalen. De volumedaling ligt daar in 2013 op 5 procent.’

Van der Valk en La Place

Bij de bedrijven die het goed doen, gaat het volgens de Beleidsmonitor vaak om formules. Koffie, fastservice, travel, leisure en convenience. Expliciet worden genoemd de formulerestaurants Van der Valk en La Place.

Fastfood en koffie

Opvallend is de opmars van de ‘Amerikaanse beleving’, zoals FSIN die noemt. ‘De omzet van de zes grootste Amerikaanse fastfoodmerken groeide in tien jaar met 56 procent. Ook de koffieconcepten laten een bovengemiddelde groei zien.’

Samenwerking

Nog een trend: co-branding: sterke merken die hun krachten bundelen. FSIN daarover: ‘Subway opende in 2013 en vestiging bij een Gulf-tankstation, Burger King ging een partnerschap aan met Subway en New York Pizza met Ben & Jerry’s. Ook La Place begon een gecombineerde winkel met New York Pizza.’

Jan-Willem Grievink

In juni was Misset Horeca aanwezig op het jubileumcongres van FSIN en haalde Jan-Willem Grievink voor de camera. Het interview over cijfers, verwachtingen en trends in de foodservicemarkt is hieronder te bekijken.

Daar werd ook de eerste editie van de Food 500 gepresenteerd. Voor dit initiatief, een overzicht van de 500 grootste foodformules van Nederland, liet FSIN zich inspireren door de Top 100 van Grootste Bedrijven van Misset Horeca.

Reageer op dit artikel