nieuws

BTW-verhoging kost 55.000 banen

Horeca

Afschaffing van het lage btw-tarief kost 55.000 banen in de gastvrijheidssector. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut Nyfer in opdracht van Gastvrij Nederland.

BTW-verhoging kost 55.000 banen

MKB-Nederland is verbijsterd over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief te schrappen voor alles behalve de eerste levensbehoeften. Volgens MKB-voorzitter Michaël van Straalen is het ‘een dolksteek in de rug voor die vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. Absoluut onaanvaardbaar’.

In maart publiceerde Nyfer al een rapport waaruit blijkt dat er in de gastvrijheidssector op korte termijn 55.000 banen verloren gaan als de branche met het hoge tarief wordt geconfronteerd.‘De ambitie om 100.000 banen te creëren kan niet worden waargemaakt als de gastvrijheidssector als banenmotor wordt uitgeschakeld,’ waarschuwt het onderzoeksbureau.

Een btw-verhoging van 6 naar 21% resulteert volgens het rapport in een direct productieverlies van € 1,5 miljard in de gastvrijheidssector en een verlies van € 350 miljoen in toeleverende sectoren. Restaurants, hotels, campings, musea en pretparken zullen allemaal gedwongen worden hun prijzen te verhogen, waardoor de omzet daalt. Daarnaast is de concurrentie uit Duitsland en België hevig, waardoor toeristen eerder over de grens zullen kijken.

Dit wordt bij lange na niet gecompenseerd door eventuele voordelen in de vorm van een lastenverlichting op arbeid. Verhoging van het 6% btw-tarief naar 21% kost ruim 40.000 banen in de gastvrijheidssector en een kleine 15.000 banen in toeleverende sectoren. In totaal 55.000 banen. Een verhoging van het lage tarief met 2% kost 7.500 banen, becijferde Nyfer. De gastvrijheidssector biedt werkgelegenheid aan 475.000 personen.

Reageer op dit artikel