nieuws

Voeding in horeca blijft in lage btw-tarief

Horeca

Het kabinet wil bij de komende belastinghervorming het lage btw-tarief van 6 procent in de horeca niet voor voedingsmiddelen afschaffen. Dat blijkt uit de ‘hoofdlijnenbrief’ die staatssecretaris Wiebes van Financiën vrijdag heeft gepubliceerd.

Voeding in horeca blijft in lage btw-tarief

‘Om nieuwe afbakeningsproblemen voor de Belastingdienst te voorkomen, blijven voedingsmiddelen in de horeca ook in het verlaagde tarief’, staat letterlijk in de brief.

KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt dit goed nieuws voor horecagelegenheden die eten serveren. ‘Maar dat neemt niet weg dat wij ons blijven inzetten voor behoud van het lage btw-tarief voor hotels en andere logiesverstrekkers, die wel worden geraakt. Daarnaast blijven wij de zaken scherp in de gaten houden, omdat de plannen nog niet definitief zijn’, aldus Toon Naber, voorzitter van KHN.

Goed signaal

Het kabinet verwacht dat de koopkracht van werkende Nederlanders door lastenverlichting zal stijgen. Daarmee gaan werkenden in koopkracht vooruit. Daar tegenover staat dat het kabinet dan wel het lage btw-tarief wil afschaffen. Maar als dat gebeurt wil het kabinet voor voedingsmiddelen, ook die in de horeca, het lage btw-tarief houden. ‘Dit is alvast een goed signaal voor een groot deel van de horecabedrijven in Nederland, maar de strijd is nog niet gestreden. Er zijn nog steeds veel gastvrijheidsbedrijven die worden geraakt zoals hotels en andere logiesverstrekkers en bijvoorbeeld attractieparken en andere aanbieders van gastvrijheid.’

Actie

De branche-organisatie gaat volgende week met alle gastvrijheidsondernemers een actie lanceren om stemmen te verzamelen die de politiek duidelijk moet maken dat het lage btw-tarief behouden moet blijven voor alle vrijetijdsactiviteiten.

Hotels

De hogere prijzen voor hotelkamers zullen namelijk leiden tot minder omzet. Per saldo kan het afschaffen van de lage btw voor de hotels leiden tot een verlies van 6.000 banen in de 3.500 hotels die in Nederland gevestigd zijn.

Gelijk trekken

Behoudens primaire levensmiddelen zullen honderden diensten en producten die nu onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen gelijk worden getrokken met het standaardtarief van 21 procent.

Reageer op dit artikel