nieuws

Tweede bedrijfs-cao met onregelmatigheidstoeslag van 10 procent

Horeca 8967

Na Harold van Workum op Ameland heeft ook het Huis van Eemnes in Eemnes een bedrijfs-cao afgesloten met FNV Horeca. 24 april 2018 is de cao door beide partijen ondertekend. Het is een riante: er staat bijvoorbeeld een onregelmatigheidstoeslag in van 10 procent. Uniek in de horeca.

Tweede bedrijfs-cao met onregelmatigheidstoeslag van 10 procent

Edwin Vlek zat namens FNV aan de onderhandelingstafel met het Huis van Eemnes. ‘We sluiten geen bedrijfs-cao’s af om werkgevers een poot uit te trekken. Maar we zoeken naar een goede balans tussen duurzaam ondernemen en personeel. En de uitkomsten van die gesprekken verschillen sterk per werkgever. Maar het Huis van Eemnes heeft heel goed door dat personeel niet alleen een kostenpost is. De stichting die eigenaar is van deze horecagelegenheid, kijkt goed naar de lange termijn en weet dat personeelskosten relatief zijn. 30% van 10.000 euro is heel iets anders dan 30% van 6.000 euro.’

Vlek realiseert zich dat het hier gaat om een riante cao en hij beseft ook dat niet elke horecawerkgever deze afspraken kan maken. De cao van het Huis van Eemnes loopt tot 31 dec 2019.

De belangrijkste afspraken uit de bedrijfs-cao horeca:

  • De salarissen liggen in de starttabel 1,16% hoger dan in de cao van Koninklijke Horeca Nederland en CNV Vakmensen. Daarnaast zijn ook de toekomstige verhogingen uit de nieuwe cao horeca onderdeel van deze cao.
  • Medewerkers van 18 jaar en ouder worden na zes maanden gezien als vakervaren en hebben sneller recht op een hoger loon.
  • Over het jaar 2018 en 2019 wordt een eindejaarsuitkering van 3% over het brutoloon exclusief vakantiegeld uitbetaald.
  • Medewerkers die gedurende een kalenderjaar fulltime in dienst zijn ontvangen één extra bovenwettelijke vakantiedag.
  • Een uitgebreide kraamverlofregeling voor partners. De medewerker heeft gedurende een tijdsperiode van vier weken recht op betaald verlof voor maximaal twee dagen per week bij een fulltime dienstverband.
  • Medewerkers die onregelmatig ingeroosterd worden ontvangen een vaste onregelmatigheidstoeslag van 10%.
  • Ook zijn er goede afspraken gemaakt over scholing, opleiding en ontwikkeling.

Onregelmatigheidstoeslag horeca

Huis van Eemnes heeft verder gekeken dan de horeca bij het bepalen van de onregelmatigheidstoeslag van tien procent. ‘Kijk je alleen naar onze branche dan zal bijna elke ondernemer zeggen: dat kan niet. Maar jongeren vergelijken de horeca ook met andere branches waar ze kunnen werken, bijvoorbeeld de supermarkt. Deze toeslag maakt het met de andere maatregelen heel aantrekkelijk,’ aldus Vlek tegen Misset Horeca.

Edwin Vlek is ook in gesprek met andere bedrijven voor een eigen cao. Concrete aantallen kan hij niet noemen. ‘Bij de een zitten we in de oriënterende fase, bij een ander bedrijf zetten we al afspraken op papier. Maar pas als we tekenen is het definitief. Vandaar dat ik daar voorzichtig in ben.’

Leestip

Leestip

Het hoofddoel van de FNV Horeca is nog altijd om voor zo veel mogelijk werknemers goede arbeidsvoorwaarden vast te leggen. ‘Dat doen we het liefst in een collectieve cao. Maar ja… Bedrijven benaderen ons nu om individueel afspraken te maken. Dat doen we natuurlijk. Maar we maken geen afspraken voor na 2019. Dan loopt de cao van KHN en CNV af. En ja, onze voorkeur gaat nog steeds uit naar een collectieve cao. Of we nu al met KHN om tafel zitten? Nee. Er is contact, we praten met elkaar, bijvoorbeeld over de sociale agenda, maar nog niet over een cao.’

Over Huis van Eemnes

Huis van Eemnes is eigendom van de Stichting Huis van Eemnes en telt nu 13 medewerkers, 7,3 fte. Er wordt gewerkt aan nieuwbouw. Nu nog wordt Huis van Eemnes gesubsidieerd door de gemeente maar de organisatie is op weg naar zelfstandigheid. ‘We zijn trots op het resultaat dat zowel een stimulerend werkklimaat voor onze medewerkers biedt als onze verantwoordelijkheid in goed werkgeverschap waarborgt.’

Op 24 april 2018 zijn de handtekeningen onder het cao-akkoord gezet door FNV en Huis van Eemnes en ontving het Huis van Eemnes ook de erkenning goed werkgeverschap 2018.

>> Welke afspraken heeft Harold van Workum opgenomen in zijn bedrijfs-cao?

>> Wat doet strandpaviljoen Deining om personeel te behouden?