nieuws

Opnieuw discussie over borstvoeding in horeca: Wat is het meest gastvrij?

Horeca 1126

De discussie over borstvoeding geven in een horecagelegenheid laait opnieuw op na een voorval in restaurant Guliano op 28 juni in Rotterdam. Hoe kan je als horecaondernemer het beste met een kwestie als deze omgaan?

Opnieuw discussie over borstvoeding in horeca: Wat is het meest gastvrij?

In de zaak van restaurant Guliano in Rotterdam werd een gast die haar baby aan het voeden was, door een medewerkster verzocht of ze dit iets discreter kon doen. Dit omdat andere gasten een opmerking over het voeden zouden hebben gemaakt. Het verzoek zou beleefd zijn gedaan. ‘Onze medewerkster heeft gemeend dat op deze wijze goed te doen. Nu doet plots het verhaal de ronde dat het gasten bij Guliano niet wordt toegestaan om borstvoeding te geven’, schrijft Ed Jansen in een betoog op Facebook.  De gast zou ook zijn weggestuurd. Onjuist, zo laat hij weten. ‘Waren dit de werkelijke feiten geweest, dan zouden wij alle begrip voor alle boosheid hebben gehad en zelfs onmiddellijk het boetekleed hebben aangetrokken. Maar het is moeilijk excuses aan te bieden voor feiten die onjuist zijn weergegeven.’

Jansen vervolgt: ‘Ook wij vinden opmerkingen over vrouwen die borstvoeding geven wel heel erg preuts en niet meer van deze tijd, maar het is nu eenmaal eerst en vooral de taak van onze medewerkers om te proberen het alle gasten naar de zin te maken. Wij betreuren de gang van zaken bijzonder, want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat we – omdat we het de ene gast naar het zin willen maken – de ander daarom zien vertrekken.’

Tips

Het restaurant plaatst nu op Facebook een oproep waarin ze iedereen uitnodigt om met tips te komen hoe in de toekomst te handelen. ‘Niemand is immers te oud om te leren. Het lijkt ons namelijk dat we met z’n allen met positieve energie meer bereiken dan met op onjuiste feiten gebaseerde boosheid.’

Bedekken

De bewuste gast schrijft  zelf op Facebook dat ze boos is vertrokken nadat een medewerkster haar had gevraagd om zichzelf te bedekken. Toen ze vroeg hoe ze dit moest doen omdat ze al zo bedekt mogelijk zou zijn geweest, zou de medewerkster hebben geantwoord: ‘Nou met een doek erover.’ De gast schrijft dit te hebben geweigerd. ‘Ten eerste is het gevaarlijk en ten tweede: wij lunchen ook niet met een doek over ons hoofd’, schrijft ze op social media. ‘Een kindje moet veel inspanning leveren tijdens het drinken waardoor de baby het warm krijgt. Als er dan een doek over het hoofdje ligt, kunnen ze de warmte niet kwijt.’ Met zomerse temperaturen, zoals nu het geval was, noemt ze dat gevaarlijk. ‘Uiteraard zijn we boos weggegaan zonder wat te eten’, besluit ze haar betoog.

De vrouw in kwestie krijgt veel bijstand op social media. Op het forum voor koks en gastheren wordt echter verdeeld gereageerd. ‘Ik heb zelf geen kinderen en vind het vervelend als ik geconfronteerd word met een vrouw die borstvoeding geeft in een restaurant. Ik zou dus ook niet weten hoe ik zou moeten reageren als het bij ons gebeurt.’ Een ander schrijft: ‘Ik kan me voorstellen dat je er niet op zit te wachten dat er gevoed wordt aan de tafel naast je’. Ook schrijft iemand: ‘Wat ik me afvraag is wat er dan zo aanstootgevend is? Het feit dat de baby eet? Of omdat er een heel klein stukje borst te zien is?

Oplossingen

Op het forum voor koks en gastheren komen collega ondernemers met verschillende oplossingen. ‘Uitzonderingen bevestigen de regel natuurlijk, en wanneer de moeder geen enkele discretie laat zien mag je haar daarop aanspreken’, is één van de reacties. ‘Kom wel met een alternatief in zo’n geval. Bied haar een plek aan om te voeden waar er niemand aanstoot aan neemt of zorg voor een dekentje of sjaal om mee te kunnen voeden. Maar de ervaring is toch echt dat vrouwen zelf wel die discretie in acht nemen.’

Iemand schrijft ook dat die in zo’n zelfde situatie het gesprek met de borstvoedende moeder, een vaste gast, is aangegaan tijdens het afrekenen. ‘Ik heb verteld dat we het prima vinden dat een gast borstvoeding geeft maar dat het ook prettig moet zijn voor de andere gasten. Daarmee bedoelende dat iemand niet geconfronteerd hoeft te worden met een uithangende borst zonder kind eraan’, schrijft ze. ‘Dit begreep ze en de keren erna heeft ze dit prima opgelost’, meldt de ondernemer. Een collega zegt geen moeite te hebben met voeden in openbaar, maar dat ze gasten die borstvoeding willen geven in het restaurant, wel aanbieden om gebruik te maken van een privéruimte. ‘Dan kan ze in alle rust en privacy haar kindje voeden. Maar net wat de wens is van de mama.’

Een medewerkster van een grand-café schrijft dat ze moeders die borstvoeding geven, een glas water aanbiedt en bij flesvoeding vraagt of ze het flesje kan opwarmen. ‘Ik zou, indien mogelijk, de moeders die er zelf moeite mee hebben, een andere plek aanbieden in het restaurant. Mocht de mama in kwestie zelf ergens anders willen voeden, zouden we ook daar kijken naar een passende oplossing.’

‘Voeden kan hier’

Horecazaken kunnen ook met het beeldmerk ‘Voeden kan hier’ uiten dat ze ‘bostvoedingsvriendelijk’ zijn. Met het beeldmerk ‘voeden kan hier’ geven bedrijven en openbare instellingen aan dat moeders op hun locatie welkom zijn om hun kind de borst te geven.

Deze gemeenten zijn borstvoedingsvriendelijk: Achtkarspelen, Alphen-Chaam, Almere, Beemster, Bergeijk, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Buren, Cranendonck, Ede, Eersel, Ermelo, Geldermalsen, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Horst aan de Maas, Landerd, Lingewaal, Maasdriel, Middelburg, Opmeer, Renswoude, Scherpenzeel, Sint Anthonis, Someren, Tiel, Waalre, Westvoorne, Wijchen en Zaltbommel.

Zelf locaties aanmelden

Horecaondernemers kunnen zelf ook hun locatie aanmelden. Na controle krijgt de locatie een ‘voeden kan hier’ beeldmerk en wordt de locatie in ons ‘voeden kan hier’-database opgenomen.

 

 

Reageer op dit artikel