nieuws

Horeca Nederland zucht onder de hitte: zorg voor verkoeling of sluit deuren

Horeca 6672

Horeca Nederland zucht onder de hitte. In keukens stijgt het kwik tot 50 graden en waar het normaal gesproken dringen is voor een plekje op een zonnig terras, is dat voor veel gasten nu ook te veel van het goede. Creatieve oplossingen worden echter bedacht.

Horeca Nederland zucht onder de hitte: zorg voor verkoeling of sluit deuren

Strandpaviljoens maken momenteel overuren. Maar vanwege het personeelstekort kunnen die het maar amper bolwerken. Van Houten strandbar bij Groede heeft te weinig personeel in combinatie met het warme weer. Ter bescherming van zijn medewerkers houdt hij af en toe de deuren van zijn strandtent dicht. ‘We hebben te weinig medewerkers om het personeel genoeg rust te gunnen. Sommige van onze medewerkers zijn al wat ouder en zij houden dit niet vol. Dus ik ga liever een dagje dicht dan dat er personeel uitvalt omdat ze het niet meer trekken’, zegt strandpaviljoenhouder Ed de Hoogd tegenover Omroep Zeeland. ‘Andere jaren hadden we meer mensen en dan kun je ze elkaar laten afwisselen. Het gebrek aan personeel wordt steeds extremer.’

De combinatie van het aanhoudende zomerweer en het personeelstekort zorgt ervoor dat hij bovenop de vaste sluitingsdag op maandag, dinsdag ook de deuren dichthield. ‘Het liefst zijn we natuurlijk zeven dagen per week open, dat kon andere jaren ook altijd in het hoogseizoen, we hebben te weinig personeel en dan moet je wel…’, aldus De Hoogd. ‘Andere jaren kwam er na drie of vier warme dagen een donderbui, dan kon je je vrije tijd pakken. Dan hoefden we niet dicht, maar konden er wel een paar mensen vrij nemen. Soms wel twee dagen. Maar nu is het alle dagen mooi weer.’ Klagen doet de ondernemer echter niet. ‘We hebben een topzomer. Maar dat moet niet ten koste gaan van je personeel.’

‘Hittesluiting’

Grand café Het Meestershuis in Vorden, schrijft op Facebook dat het een tropenrooster invoert. ‘De komende dagen gaat de thermometer richting de 35 graden. Wij denken dat die temperatuur wel eens te ‘hoog’ kan zijn om lekker op ons terras te gaan zitten. Als gevolg daarvan gaan wij woensdag 25 juli om 16.00 uur open, in plaats van 10.00 uur.’ Ook Las Rosas en In Den Hoofdwacht in Zwolle hebben een ‘hittesluiting’.  In een bericht aan haar gasten schrijft ondernemer Hendrik Karabagias: ‘Lieve gasten, vanwege de te verwachten warmte gaan we dinsdag tot en met vrijdag pas om 16.00 open in plaats van 11.00. Om onze medewerkers te ontzien die al keihard gewerkt hebben de afgelopen tijd, hebben we deze keuze gemaakt. We hopen op jullie begrip en begroeten jullie graag vanaf 16.00 uur.’

Zwembad op het terras

Foto Facebook: Brasserie 1434

Brasserie 1434 in Purmerend bedacht een oplossing om gasten toch naar hun zonovergoten terras te trekken. Sinds begin deze week staan op het terras twee zwembadjes. De hele terrasset is in het zwembad geplaatst, zodat gasten kunnen pootjebaden en ondertussen van hun verkoelende drankje kunnen genieten. Café-eigenaar Ramon Alewijnse uit Vlissingen zette anderhalve week geleden ook al vijf opblaasbare zwembadjes met daarin de tafels op zijn terras. ‘Ik heb eerst mijn Utrechtse zus gevraagd of ze badjes kon brengen, omdat ik dacht dat ze hier in Vlissingen wel uitverkocht zouden zijn’, zegt de ondernemer tegenover Omroep Zeeland. Voor de zekerheid heeft hij er ook nog drie in zijn auto liggen. ‘Zolang het zonnig en warm blijft, blijven de badjes staan en wie weet dat ik er meer neerzet. We hebben er in ieder geval de ruimte voor.’

Cafe MarCant in Tubbergen pakte het nog iets groter aan. Hij plaatste een zwembad van zeven bij vier meter op de plek waar doorgaans het terras staat. ‘We hebben er twee statafels ingezet, zodat de mensen hun drankje kwijt kunnen’, meldt hij aan Tubantia.

Enorme ventilator

Een enorme mobiele ventilator zorgt voor verkoeling op het terras in Venlo. Arno Hendricks van Café Central mocht het apparaat voor een week lenen van  nabijgelegen bedrijf, Vosterman Compagnies, dat wereldwijd ventilatoren levert. De ventilator heeft een doorsnede van 1.30 meter, vertelt de ondernemer aan Omroep Venlo. De Multifan Tramontana is een mobiele ventilator en verplaatst tot wel 45.500 m3 lucht per uur.

‘Verkoeld terras’

Grand Café Restaurant Prins Mauritshuis in Blokzijl kwam donderdag met een verkoeld terras. ‘Jullie hebben het warm, wij hebben het warm, maar onze gasten hebben het ook warm.’ Prins Mauritshuis introduceerde daarom het gekoelde terras. In de mobiele koelcel werd het ongeveer 18 graden gemaakt én een terrasset geplaatst. Een prima ruimte om even af te koelen.

Vernevelaar

Ook de terrassen met een zogenoemde vernevelaar zijn populair. Beschikt jouw terras hierover, zorg ervoor dat gasten dit weten. Plaats een bord aan de weg, of meld het op social media. Er bestaan ook speciale handvernevelaars. Deze kunnen als extra service op de terrastafels gezet worden. Of serveer bij een koel drankje, een nat en koud handdoekje. Gegarandeerd dat dit wordt gewaardeerd door de gasten.

Laurens Meyer: Vrije zomerdag als bedankje voor personeel

Door de aanhoudende warmte besloot horecamagnaat Laurens Meyer ook om zijn medewerkers van alle vestigingen in eigen beheer vandaag een middag vrij te geven. ‘Een mooie zomer zoals deze hebben we een lange tijd niet gehad. We beseffen ons maar al te goed dat de enorme drukte en aanhoudende hitte veel vraagt van onze toegewijde collega’s. Al onze zaken zijn 364 dagen per jaar geopend. De enige dag dat we dicht zijn is voor het personeelsfeest’, vertelt Laurens Meyer uit. ‘Om even tot rust te komen en af te koelen is er besloten dat iedereen vandaag op het heetst van de dag vrij heeft. Als je als werkgever goed voor je personeel zorgt, zorgen zij goed voor de gasten.’

Onder het eigen beheer van Meyer vallen de horecagelegenheden Drie Gezusters in Groningen, Luden Amsterdam, Het Oude Politiebureau in Ede, 3 Zussen Tiel, Tres Tapas Tiel en de Moeke vestigingen in Nijkerk, Rhenen, Enschede, Delft en Breda. Op deze snikhete gaat het om ruim 200 medewerkers die tot 17:00 uur thuis mogen blijven. De ruim dertig verpachte zaken die ook onderdeel uit maken van Meyer Beheer maken zelf de keuze of ze hierin meegaan.


Tips: werken op een warme dag op het terras

Gastvrijheidsexpert Wouter Verkerk geeft tips voor het werken op een warme dag op het terras.

verkoop een hele fles!

Als het warm is probeer jij het hoofd koel te houden en drie keer heen en weer lopen naar een tafel voor twee glazen helpt daar niet bij. Verkoop een hele fles wijn, of een emmer vol flesjes bier. Gasten houden van ijsemmers, ondernemers van meer omzet en jij van minder meters. Het is een regelrechte win-win-win situatie!

Geef je gasten een sturende suggestie

Oververhitte gasten vinden het nog moeilijker dan normaal om een keuze te maken uit je kaart. ‘ Tsja, waar heb ik met dat warme weer nou zin in?’ Jij wilt het je collega’s in de keuken, waar het nu wel 50 graden is, niet nog moeilijker maken dus zeg je: ‘Mevrouw, onze saté van de bbq en onze maaltijdsalade met gamba’s zijn dé hardlopers van dit seizoen. Welke van de twee zal ik voor u bestellen?’

Ren niet!

Door rust uit te stralen, en goed aan gasten te vertellen met welke eventuele wachttijden ze rekening moeten houden bereik je veel meer dan de gehaaste sfeer waarin obers gaan snelwandelen. Daar is het ook veel te warm voor. Denk aan het tempo van de bediening in het warmste land waar je ooit was. Nou, dat tempo dus!

Verbrand niet en droog niet uit

Zorg dat je voldoende water drinkt en dat je goed bent ingesmeerd tegen de zon. Help gasten die in de zon zitten ook herinneren aan regelmatige smeermomenten. Verbranden en dan bruin worden, dat was in 1980 misschien hip, nu kan dat echt niet meer!

Paniek! Gelukkig, de paniekkaart.

Op de meest drukke dagen snapt iedereen dat je een deel van het assortiment niet aanbiedt. De wachttijden worden veel te lang als we alles blijven aanbieden alsof we alleen binnen open zijn met 16 tafels, nu zijn we ineens vijf keer zo groot. De paniekkaart brengt rust. Zet ‘m niet te vaak in maar alleen op momenten dat je niet anders kan. Je zal merken dat de rust terugkeert. Zeker als je zorgt dat wat je wel hebt, heel erg goed is!

Meer tips van Wouter Verkerk lees je in zijn column ‘Werken op het terras? Dit zijn 7 tips voor een warme dag!’

Werken in de horeca bij hoge temperaturen?

Reageer op dit artikel