'Horecaondernemers willen hun hand eigenlijk niet ophouden'

'Horecaondernemers willen hun hand eigenlijk niet ophouden'

'Horecaondernemers zijn keiharde werkers die hun hand niet willen ophouden. Dat begrijp ik zeer goed en siert de ondernemer.' Toch ziet Hans Lange van Steunactie.nl een enorme groei in crowdfundacties om horecazaken door de coronacrisis te loodsen.

'Op ons platform melden zich momenteel veel horecazaken aan’ zegt Hans Lange, oprichter van Steunactie.nl. ‘Veel ondernemingen zitten in zwaar weer als gevolg van de corona maatregelen. Ik hoor veel schrijnende verhalen van ondernemers bij wie het water tot aan de lippen staat. Het starten van een online actie biedt een mogelijkheid om extra hulp te krijgen’.

'Iedereen wil dat favoriete zaak blijft bestaan'

‘Het is ongelofelijk hoeveel mensen doneren aan zo’n actie. Vaste gasten, collega ondernemers, vrienden, kennissen en familie. Iedereen begrijpt de ernst van de situatie en dat de ondernemer in kwestie echt hulp nodig heeft. Iedereen wil dat zijn geliefde café of restaurant ook na de corona crisis nog bestaat.’

Café De Kleine Eik

Café De Kleine Eik uit Den Haag wilde 5000 euro ophalen voor extra steun. De teller staat nu op 5380 euro. ‘De steun van de overheid is onmisbaar, maar het is helaas niet genoeg,’ zegt eigenaar Alex Hoogendijk. Donaties voor zijn zaken komen van de dartteams, van vaste gasten en andere bekenden. Soms geven mensen 100 euro, soms 7,50. Dit laatste bedrag komt van iemand die zelf Tozosteun krijgt valt te lezen in de opmerkingen die donateurs kunnen achterlaten. Hieronder veel succeswensen van mensen die het cafébezoek missen.

Er zijn momenteel meer dan 50 actieve acties voor de horeca online bij Steunactie.nl. Er komen elke dag nieuwe zaken bij. Het platform is in november 2020 opgericht en dient diverse doelen en sectoren.

‘Twijfel bij vraag om geld’

‘Soms hoor je enige twijfel over het starten van een actie. Horecaondernemers zijn keiharde werkers die hun hand niet willen ophouden. Dat begrijp ik en siert de ondernemer’ zegt Lange. ‘Maar deze situatie is zeer uitzonderlijk. Veel ondernemers vallen buiten de steunmaatregelen van het kabinet óf de overheidssteun schiet eenvoudigweg tekort. Dit is echt iets dat buiten de schuld van de ondernemer zelf valt.’