Veel horecapersoneel krijgt geen vakantiegeld

Veel horecapersoneel krijgt geen vakantiegeld

Bijna één op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder een naar eigen zeggen representatieve groep van 3500 werkenden.

'Dit zijn schokkende cijfers. Het betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever', aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. 'Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus.'

Horeca- en toerismesector

Met name werkenden in sectoren die te lijden hebben onder de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd, aldus CNV. Uitschieter is de evenementensector: daar krijgt 70 procent geen vakantiegeld. Ook in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel krijgt men vaak geen vakantiegeld, zegt de bond.

'We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Tegelijkertijd is de steun die veel ondernemers krijgen vanuit de overheid royaal. Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is', geeft Fortuin aan. Ruim één op de drie ondervraagden heeft begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.

CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. 'Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen', stelt Fortuin.

Uitbetalen vakantiegeld

Volgens rechtsbijstandverlener DAS mag er juridisch gezien niet eenzijdig worden afgezien van het betalen van vakantiegeld. ‘In vergelijkbare rechtszaken heeft de werknemer altijd gelijk gekregen. Dus moet de ondernemer met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen’, zegt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS.

Horecabedrijven zijn verplicht om medewerkers jaarlijks vakantietoeslag, in de volksmond vakantiegeld, te betalen. Doe je dit in één keer, dan moet dit uiterlijk in juni gebeuren volgens de horeca cao.

Vakantiegeld later betalen vanwege corona?

Een horecawerkgever mag het vakantiegeld niet zo maar uitstellen. Wel is toegestaan dat je  – schriftelijk – met je werknemers een ander moment van uitbetaling afspreken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je (tijdelijk) betalingsproblemen hebt vanwege de coronacrisis. Een lager bedrag uitbetalen is niet toegestaan. Optie is om een betalingsregeling met het personeel  op te stellen waarin je voorstelt het bedrag in termijnen te betalen.