Eerste negen plasticvrije terrassen in Amsterdam gestart

Eerste negen plasticvrije terrassen in Amsterdam gestart
Foto: Richard Mouw

Het aantal horecaondernemers dat plastic verpakkingen en producten weert van hun terrassen groeit gestaag. Eerder al sloot een heel aantal strandpaviljoens en horeca in onder meer Leiden zich aan bij de beweging Plasticvrij Terras. Deze terrassen gaan een flinke stap verder dan de nieuwe EU-regels rond gebruik van single use plastics (SUP) voorschrijven.

In navolging van een groep van tien Noord-Hollandse strandpaviljoens die vorige week al startten, openden dit weekend ook negen Amsterdamse terrassen volledig (wegwerp) plasticvrij, later deze zomer gevolgd door nog eens vijf. Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken) verrichtte de ‘officiële’ opening van deze negen plasticvrije terrassen.

De deelnemende horecaondernemers in het centrum weren vanaf nu wegwerpplastics van hun terras. Zo wordt minder plastic gebruikt en voorkomen dat lichtgewicht plastics zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen wegwaaien en op straat of in de gracht terecht komen.

De ondernemers gaan een stap verder dan de Europese wetgeving voorschrijft: vanaf 3 juli 2021 zijn plastic rietjes, bestek en borden en foam warmhoudverpakkingen verboden. Overigens mogen horecabedrijven en –groothandels hun voorraden wel opmaken.

De veertien Amsterdamse horecazaken roepen hun collega-ondernemers op om dit goede voorbeeld te volgen en hun terras ook wegwerpplasticvrij te maken.

Wethouder Victor Everhardt ondertekent verklaring Plasticvrij Terras bij Feed in Amsterdam - Foto Richard Mouw

‘Ik ben trots op de Amsterdamse horecazaken die met dit initiatief verder gaan dan Europese regelgeving en zo bijdragen aan het tegengaan van de plastic soep in zee', zegt wethouder Everardt. ‘Het grootste deel van het plastic in zee komt daar via binnenwateren terecht, dus ook via onze grachten. We hebben de verantwoordelijkheid om de toevoer van plastic vervuiling naar de grachten zoveel als mogelijk tegen te gaan.’

Strijd tegen de plastic soep

Een flink deel (43%) van al het plastic in zee is afkomstig van zogenaamde single-use plastics (plastics voor eenmalig gebruik). Het gaat om bijvoorbeeld rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is licht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid. Het komt in waterrijke steden als Amsterdam vaak in het stadswater terecht.

De veertien horecazaken, waaronder cafés, restaurants, koffiezaken en hotels, inventariseerden welke wegwerpplastics zij gebruikten op hun terras en wisselden ideeën uit voor alternatieven.

Bij hun zoektocht maakten de ondernemers gebruik van eerdere ervaringen die door Haagse strandpaviljoens is opgedaan. Door het uitwisselen van ervaringen en tips helpen de horecazaken elkaar om plasticvrije terrassen de nieuwe norm te maken in Nederland.

Ondernemer Simon O’Connor (café Feed): ‘Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van hoeveel plastic we gebruiken. We kwamen erachter dat er veel mogelijkheden zijn om deze plastics weg te laten of te vervangen.’

Plasticvrije terrassen als nieuwe norm

Deze Amsterdamse horecazaken zijn vanaf 9 juli geheel plasticvrij: Feed, Cafe Fest, Bar Bouche, Stek, Capital-C, Alba, Hotel Casa, The Breakfast Club en Noir. Horecazaken die de overstap later deze zomer zullen maken zijn: Water en Brood, Amstelhoeck, Cantarell, IJscuypje en The Student Hotel.

De veertien bedrijven horen bij de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Knowledge Mile, die loopt van het Amstelplein tot en met het stadhuis. Een BIZ is een samenwerkingsverband waarin bedrijven zelf investeren in hun omgeving.

Naast de Noord-Hollandse strandpaviljoens, sloten eerder ook al Leidse horecaondernemers zich aan bij het initatief. De Plastic Vrij Terras-beweging is een initiatief van 14 strandpaviljoens in Den Haag. Zij maakten in 2019 de keuze om alle single use plastics al van hun terras te weren.

Amsterdam Plastic Smart City

Amsterdam is wereldwijd de eerste Plastic Smart City en streeft ernaar in 2023 het plastic zwerfafval in de stad met 30 procent te reduceren, en in 2030 geheel plastic zwerfafvalvrij te zijn. Op de website van de gemeente is een pagina waar horecaondernemers in de stad meer informatie vinden en zich aan kunnen melden ook mee te doen. Middels video's laat de gemeente zien wat een plastic vrij terras inhoudt, hoe je het aanpakt en geeft ook voorbeelden hoe je als ondernemer gemakkelijk alledaagse bestellingen als een kop thee of een cocktail geheel plasticvrij serveert.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.