'Gemeenten tikken horeca nauwelijks op de vingers bij controle coronapas'

'Gemeenten tikken horeca nauwelijks op de vingers bij controle coronapas'

Gemeenten geven amper waarschuwingen aan horecazaken omdat ze de controle op coronapas niet handhaven of andere coronaregels niet navolgen, blijkt uit een rondgang van Nu.nl langs de vijf grootste gemeenten.

Amsterdam springt erbovenuit met 14 waarschuwingen sinds de invoering van de maatregel, in andere steden gaat het om een verwaarloosbaar aantal. Horecazaken moeten sinds drie weken aan de deur controleren op de coronapas, of iemand gevaccineerd is voordat diegene een tafeltje mag uitkiezen.

Uit een onderzoek donderdag bleek nog dat bij één op de drie bezoeken geen check gebeurt, maar dat blijkt niet tot evenveel waarschuwingen te leiden. In Amsterdam werden er de afgelopen drie weekends 14 waarschuwingen gegeven aan horecazaken.

Coronapas: 'Weinig overtredingen door veel terrasbezoek'

Zes daarvan gingen over het overtreden van de sluitingstijd om middernacht, de andere acht hadden betrekking op de controle van de QR-code. In het eerste weekend werden er maar drie overtredingen vastgesteld, maar dat wijt een woordvoerder van de stad aan het goede weer, waardoor meer mensen op het terras zaten.

terras coronatoegangsbewijs coronapas

Wie op het terras gaat zitten, moet namelijk niet gecontroleerd worden.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.