Zoveel controles waren er vorige week in de Amsterdamse horeca

Zoveel controles waren er vorige week in de Amsterdamse horeca

In de Amsterdamse horeca hebben handhavers van de gemeente vorige week 695 controles uitgevoerd, meldt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Eén horecazaak moet de deur voor een week sluiten nadat handhavers drie keer achter elkaar hadden geconstateerd dat de QR-codes niet gescand werden. Het gaat om het horecagedeelte van de studentenbioscoop Kriterion aan de Roetersstraat. Het bioscoopgedeelte mag openblijven.

Aantal formele waarschuwingen

Negen keer is er een formele waarschuwing uitgedeeld. Drie ondernemers kregen eerder al een waarschuwing en kregen deze keer een zogeheten last onder bestuursdwang. Dat betekent dat een volgende overtreding direct leidt tot sluiting.

Handhaving opschroeven

De gemeente liet eind oktober weten de handhaving op de coronatoegangsbewijzen op te schroeven en riep de horeca dringend op bezoekers te controleren op de QR-code. Dit vanwege het toenemende aantal besmettingen en signalen dat bezoekers gewoon zonder coronabewijs bij horecagelegenheden naar binnen mogen.

Honderden zaken houden deuren gesloten

Donderdag zei een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland regio Amsterdam dat honderden horecazaken in de hoofdstad hun deuren gesloten houden sinds de nieuwe coronamaatregelen die dit weekend zijn ingegaan. De redenen voor de sluitingen lopen uiteen, maar de combinatie van personeelstekort en de extra coronamaatregelen staan bovenaan de lijst, aldus de woordvoerster.