nieuws

Dader hotelaanslag mogelijk banden met België

Hotel

De man die afgelopen vrijdag een aanslag pleegde in een hotel in Kopenhaagse hotel Jorgensen, heeft mogelijk banden met België. Dat zegt de Deense politie, die gisteren ook camerabeelden vrijgaf van de man.

Dader hotelaanslag mogelijk banden met België

De verdachte kocht net voor de explosie een busticket naar België. Zijn identiteit is vooralsnog onbekend. De man had documenten bij zich die verwezen naar drie verschillende identiteiten.

‘We hebben zijn vingerafdrukken over de hele wereld gestuurd, en dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. Op het moment hebben we dus een groot probleem’, zegt politiewoordvoerder Svend Foldager. ‘Hij heeft een overvloed aan identiteiten. Dit is een persoon die veel heeft gedaan om zichzelf te vermommen.’

Aanslag hotel Kopenhagen

De dader van de aanslag verborg vrijdag explosieven in het hotel. Voor zover bekend vielen er geen slachtoffers. De man zelf had wel schaafwonden op zijn gezicht.

De politie zei eerder dat de explosie mogelijk een terreurdaad was, maar de woordvoerder zei geen informatie te hebben dat de verdachte onderdeel uitmaakt van iets groters. ‘Of het wel of niet een terreurdaad was, is giswerk.’

Mogelijk terreur

De Deense inlichtingen en veiligheidsdienst zei echter in een reactie tegen Reuters dat er ‘omstandigheden zijn die in de richting van een onsuccesvolle terreuraanslag wijzen’. De dienst wilde niet uitsluiten dat de man hulp heeft gehad.

Nabij elf september

Opvallend is dat de explosie plaatsvond een dag voor de herdenking van de aanslagen van elf september, toen vliegtuigen onder andere het WTC invlogen.

Gordel

De politie heeft de man in het park gearresteerd en zegt dat hij een gordel droeg met een op afstand bedienbare kniptang. Nadat ze de man aangehouden hebben en de riem met een robot verwijderden, vonden ze er echter geen explosieven in. Volgens de woordvoerder is de man onwillig om mee te werken met de politie.

Adres cartoon-krant

Volgens een lokale krant, heeft de politie ook een kaart gevonden met daarop het adres van dagblad Jylland-Posten. Dat is de krant die in 2005 cartoons van de profeet Mohammed publiceerde, die een regen van protesten en bedreigingen vanuit de hele wereld opriep.

Vorig jaar ontdekte veiligheidsinstanties een plan om de krant aan te vallen en ontsnapte de cartoon-tekenaar aan een aanval van een man met een bijl die links met al-Qaida zou hebben.

Reageer op dit artikel