nieuws

Eerste rookvrije weekend gladjes verlopen

Hotel

Het rookverbod in de horeca heeft in het eerste weekeinde niet tot grote onrust en onveiligheid in het uitgaansleven geleid. Wel was er een incident te melden in het Drentse Beilen. Daar werd een ‘rokersbus’ volledig gesloopt door discobezoekers.

Eerste rookvrije weekend gladjes verlopen

In en rond de stapgelegenheden in Amsterdam deden zich niet meer ongeregeldheden dan voorheen.

Het Instituut voor Veiligheid en Crisismanagement (COT) waarschuwde vorige maand nog voor meer onveilige situaties in het uitgaansleven van de hoofdstad. Café- of clubbezoekers die buiten staan te roken, zouden voorbijgangers kunnen lastig vallen of het verkeer kunnen hinderen. Dat zou vooral het geval zijn op hotspots als het Rembrandtplein en het Leidseplein. Dat bleek niet het geval.

Ook de Voedsel en Waren Autoriteit, die in de eerste week van het rookverbod nog geen boetes uitdeelde, heeft de indruk dat de regels redelijk worden nageleefd. De VWA verstrekte een aantal waarschuwingen. Hoeveel dat er zijn, kon een woordvoerder van de VWA niet zeggen.

Zo kreeg een cafetariahouder die de keuken als rookruimte voor het personeel gebruikte, een waarschuwing. Een kroegbaas die tijdens de controle achter zijn rug een brandende sigaret hield, werd eveneens genoteerd.

In Beilen kwam het wel tot een incident. Een ‘rokersbus’ die de eigenaar van een discotheek bij zijn pand had gezet om discotheekbezoekers de gelegenheid te bieden te kunnen roken, werd onmiddellijk vernield. Discobezoekers sloopten de bus. Een 17-jarige jongen uit Beilen werd aangehouden op verdenking van vernieling. De politie is nog op zoek naar meer daders.

Meer weten over roken? Bekijk dan onze speciale rookpagina.

Reageer op dit artikel