nieuws

Luxe hotels alleen rendabel met koopappartementen

Hotel

Het bouwen van luxe hotels is alleen nog rendabel als onderdeel van een groter bouwproject met koopappartementen. Hotelkamerprijzen stijgen namelijk nooit zo snel als de bouwkosten. Hotels moeten daarom appartementen verkopen.

Luxe hotels alleen rendabel met koopappartementen

Dat zegt Bill Mabus, de vice-president van vastgoedbedrijf Crescent Real Estate Equities en bouwer van onder meer hotels voor Ritz Carlton, in The Wall Street Journal van De Telegraaf.

‘Om vandaag de dag een luxehotel neer te zetten, moet je naar bijkomende zaken kijken om de kosten te kunnen dekken’, aldus Mabus. Mabus doelt op het verkopen van appartementen, waarbij de bewoners hoteldiensten afnemen.

Gras maaien

De gulden regel voor hotelexploitanten maakt het probleem zichtbaar. De regel luidt: voor iedere 1000 dollar die een kamer aan bouwkosten vergt, moet de gast één dollar betalen. Vandaag de dag kost een luxekamer al snel zo’n 700.000 dollar om te bouwen vanwege sterk gestegen kosten van grond, materialen en personeel. Dat betekent dat een hotelexploitant 700 dollar moet vragen per nacht.

Mike Hichin, die bij Four Seasons Hotels & Resort woonappartementen verkoopt, ziet daarom mogelijkheden voor koopappartementen in hotels. ‘Onze klanten zijn altijd drukbezet en hebben geen zin in hun vrije tijd ook nog eens na te moeten denken over het gras maaien, onderhoudswerkzaamheden en eigen huispersoneel’.

Reageer op dit artikel