nieuws

Rabobank ziet lichtpuntjes voor horeca

Hotel

De lichte economische groei steunt het herstel in de horeca en recreatiesector. Dat zegt de Rabobank. Vooral de horecagelegenheden die zich richten op de zakelijke markt mogen voorzichtig juichen.

Rabobank ziet lichtpuntjes voor horeca

Dat blijkt uit de sectorenprognoses van de Rabobank voor 2011. Met name de zakelijke markt kan tevreden zijn. ‘Ondernemingen gericht op zakelijke klanten, profiteren van toegenomen bedrijvigheid’, meldt de bank.

Voor consumentgerichte ondernemingen is de toekomst iets minder rooskleurig. ‘In de horeca hebben vooral cafés en discotheken het moeilijk. Naast conjunctuur spelen hier structurele problemen, waardoor het aantal natte horecabedrijven daalt. De hotellerie profiteert van meer zakelijke en buitenlandse gasten. De verblijfsrecreatie is stabiel, maar weersafhankelijk.’

De bank is gematigd positief over het hele Nederlandse bedrijfsleven. Bedrijven kunnen rekenen op ‘voorzichtige plussen’ in de omzetwaarde. Dat komt vooral door de aantrekkende wereldhandel.

Of dit herstel blijft, is echter nog maar de vraag. ‘De wereldhandelsgroei zwakt in 2011 naar verwachting af. Ook de kans dat consumenten hun euro’s meer laten rollen is niet groot, omdat velen worden geraakt door bezuinigingen.’

Reageer op dit artikel