Van der Grinten: 'Crisis levert horeca geen probleem

Van der Grinten: 'Crisis levert horeca geen probleem

De horeca gaat niet in de problemen komen door de crisis. Dat zegt directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Van der Grinten verwacht dat de crisis nog zeker tot in 2010 duurt.

Van der Grinten doet zijn voorspelling in het rapport Visie op Sectoren 2009, uitgegeven door ABN AMRO. Hij voegt in een telefoongesprek met MissetHoreca.nl er aan toe dat het interview voor het rapport in januari heeft plaatsgevonden.

‘Ik denk dat de crisis, zeker in de zakelijke markt tot in 2010 loopt. De branche is in principe gezond. De bodem eronder is positief, en de groei ook, daar is geen discussie over. Als we ons afvragen, door de crisis heenkijkend, gaat de branche enorme problemen tegemoet? Dan is mijn antwoord nee’, aldus Van der Grinten.

De directeur van KHN stelt ondernemers voor om goed naar de kosten te kijken. ‘Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Het is goed om niet één partij voor alle ellende op te laten draaien, leveranciers hebben er ook niets aan als ondernemers waar ze nu aan leveren, straks niet meer bestaan’.

Brouwers

De veranderende consument biedt juist mogelijkheden, stelt Van der Grinten. ‘In tien, vijftien jaar is de markt compleet vernieuwd. Vroeger ging iedereen om zes, zeven uur thuis eten. Of kijk naar studenten die, vergeleken met vroegere generaties, veel meer buiten de deur eten of eten afhalen. De komende generaties zullen zeker kiezen voor meer gemak. Er zijn heel wat studenten die niet kunnen koken. En de oudere generaties hebben meer tijd en geld om restaurants te bezoeken en hotels te boeken’.

Verder vindt Van der Grinten dat de brouwers een rol spelen bij de ontwikkeling van de markt. ‘Te gemakkelijke toetreding tot de sector wordt ook in de hand gewerkt door brouwerijen, die leverancier zijn, en tegelijkertijd financieringen en hypotheken verstrekken die in sommige gevallen eigenlijk niet verantwoord zijn’.

Tips

Tenslotte geeft Van der Grinten in het rapport nog enkele tips. Zo stelt hij dat brancheverbreding kansen biedt. ‘Denk aan succesvolle combinaties van horeca en sport, of allerlei andere vormen van vrijetijdsbestedingen. En werk samen, binnen en buiten de branche, zodat je kunt leren van elkaars goede concepten. Mensen die kunnen delen, kunnen ook vermenigvuldigen.’

» CBS: horeca krimpt harder dan gemiddeld