nieuws

100 jaar Grand Hotel Central in Rotterdam

Hotel 1689

Honderd daklozen worden op tweede kerstdag getrakteerd op een kerstdiner in het oudste hotel van Rotterdam: Grand Hotel Central. Exploitant en gastheer Leo Houkamp organiseert – met ondersteuning van het Leger des Heils en de Pauluskerk – het kerstdiner in het hotel aan de Kruiskade.

100 jaar Grand Hotel Central in Rotterdam
Foto: grandhotelcentral.nl

Deze kerstgeste vormt de start van de activiteiten rond het 100-jarig bestaan van Grand Hotel Central in 2017. Op het programma staan meerder activiteiten om de sociaal historische waarde van dit authentiek Rotterdamse hotel – dat de oorlogsbombardementen heeft overleefd – nader onder de aandacht te brengen.

100 jaar Grand Hotel Central

Grand Hotel Central is in 1917 in opdracht van de heer Allard gebouwd. De heer Allard was de eerste eigenaar van het hotel. Vanaf het begin telde het hotel 64 kamers, had het een grote keuken met eveneens een groot restaurant. Bij het publiek stond het hotel bekend als het best tegen brand beveiligde hotel van Rotterdam. In 1922 werd het hotel overgenomen door de stedelijke hypotheekbank. Nadat het 10 jaar niet gebruikt is als hotel, heeft de heer Phillipsen, over-overgrootvader van de zonen van de vorige eigenaresse mevrouw Phillipsen, het gekocht voor fl. 350.000.

Bombardementen

Onder de leiding van de heer A. Phillipsen liep het bedrijf beter en beter. In 1935 zijn er 45 kamers bijgebouwd. Deze kamers kwamen aan de achterzijde van het reeds bestaande pand. Deze uitbreiding was echter geen lang leven beschoren, want in de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. Deze uitbreiding werd niet meer herbouwd, omdat de Duitsers dit niet toestonden. In de jaren 50 werden alle kamers geheel gemoderniseerd en voorzien van telefoon, bad of douche. Deze modernisering was noodzakelijk om aan de wensen van de gasten te kunnen blijven voldoen en om concurrentie het hoofd te kunnen blijven bieden.

Huidige eigenaar

In 2002 werd het Grandhotel Central overgenomen door de huidige eigenaar. Het wordt omschreven als een gezellig driesterren familiehotel in hartje Rotterdam.

 

Reageer op dit artikel