Wegblijven buitenlandse toeristen zorgt voor miljardenverlies

Wegblijven buitenlandse toeristen zorgt voor miljardenverlies

De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op het toerisme. De economische neergang in binnen- en buitenland in combinatie met reisbeperkingen en de anderhalve meter samenleving zorgt vooral voor een daling van het aantal buitenlandse vakanties, zo blijkt uit cijfers van ING.

De toeristische sector in Nederland loopt hierdoor in juli en augustus naar verwachting ruim 4 miljard euro aan bestedingen mis. Hier staat tegenover dat de groep binnenlandse vakantiegangers en thuisblijvers groeit en dat zij deze zomer naar schatting 1,3 miljard euro extra uitgeven in eigen land.

Minder vakanties maar vaker in eigen land

Uit eerder onderzoek van NBTC-NIPO blijkt dat het aantal mensen met zomervakantieplannen dit jaar flink lager is dan in 2019. De uitbraak van het coronavirus beïnvloedt deze zomer het vakantiegedrag van zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen.
In 2019 gingen er bijna 12 miljoen Nederlanders op zomervakantie. Van alle vakanties die zij ondernamen was 62% een buitenlandse vakantie en 38% een binnenlandse. De buitenlandse zomervakantie is dit jaar een stuk minder vanzelfsprekend, ondanks dat steeds meer Europese landen aangeven dat buitenlandse gasten op een gegeven moment weer welkom zijn.
1 op de 3 consumenten wil deze zomer buiten Nederland op vakantie, maar minder dan 1 op de 5 verwacht deze zomer buiten Nederland op vakantie te gaan.

Potentieel verlies van ruim 4 miljard euro

De economische neergang in binnen- en buitenland, reisbeperkingen en de anderhalvemetersamenleving zorgen voor een forse daling van het aantal toeristen en van de bestedingen in de Nederlandse toerismesector. Tijdens de zomermaanden juli en augustus kunnen de toeristische bestedingen in Nederland daardoor ruim 4 miljard euro lager uitvallen dan gebruikelijk. Dit verlies komt bovenop de sterke daling van de bestedingen die de afgelopen maanden al plaatsvond. 'Bij de berekening van de 4 miljard euro zijn we er van uitgegaan dat reizen binnen Europa deze zomer weer kan en dat het vliegverkeer langzaamaan op gang komt. Het verlies valt hoger uit indien de Europese grenzen onverhoopt toch gesloten blijven', aldus Thijs Geijer ING sectoreconoom Leisure.

daling buitenlandse vakanties

Afname buitenlandse reizigers

Aan de verwachte afname van de toeristische bestedingen tijdens de zomer ligt een drietal oorzaken ten grondslag. De daling van het aantal buitenlandse reizigers legt daarbij het meeste gewicht in de schaal.

  1. Ten eerste dalen de uitgaven van Nederlandse toeristen die deze zomer oorspronkelijk van plan waren op vakantie te gaan maar daar nu van afzien. Normaliter zouden zij voor een buitenlandse vakantie bijvoorbeeld geld uitgeven bij Nederlandse aanbieders van vliegtickets of pakketreizen en voor een binnenlandse vakanties aan accommodatie en uitstapjes.
  2. Ten tweede zullen veel buitenlandse toeristen deze zomer niet naar Nederland (kunnen) komen ondanks dat de grenzen weer geleidelijk opengaan. Dit komt onder andere doordat het aantal vluchten nog zeer beperkt is.
  3. Ten derde raakt de sterke daling van het internationale reisverkeer Nederlandse bedrijven zoals KLM en Booking.com doordat zij ook diensten verlenen aan reizigers die naar andere bestemmingen dan Nederland reizen.

Tegenover de afname van uitgaven aan buitenlandse vakanties staat een toename van bestedingen aan binnenlandse vakanties tijdens de zomer. Nederland is voor ruim de helft (56%) van de mensen met buitenlandse vakantieplannen een alternatief blijkt uit de ING Vraag van Vandaag.

Dit leidt er toe dat naar schatting ruim 1 miljoen Nederlanders hun buitenlandse vakantie inruilen voor een vakantie in eigen land. Dit zorgt voor een impuls van 400 miljoen euro aan de toeristische bestedingen. Verder zullen Nederlanders die normaliter wel op vakantie gaan maar deze zomer niet een deel van hun oorspronkelijke vakantiebudget op vrije dagen uitgeven aan uitstapjes. Dat resulteert naar schatting in 300 miljoen euro aan extra toeristische bestedingen.

Uitgangspunten van de analyse

Voor de analyse is gebruik gemaakt van data van het CBS en NBTC en van resultaten van een serie vragen over vakantie in de ING Vraag van Vandaag.