Eenderde van de hotels verlengt geen enkel tijdelijk arbeidscontract

Eenderde van de hotels verlengt geen enkel tijdelijk arbeidscontract

35 procent van de hotels verlengt geen enkel aflopend tijdelijk arbeidscontract. Ook neemt 40 procent van de hotels even geen stagair(e)s aan. Dit blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Hotelprofessionals.

Hotelprofessionals.nl organiseert een maandelijkse webinar waarbij wordt ingegaan op actuele hr-vraagstukken met een nadruk op hotellerie. Bij de meest recente kennissessie, op 8 juli, werden de meekijkende hr-professionals uit de hotellerie gevraagd een kort onderzoek in te vullen over onder meer tijdelijke contracten. 65 van hen, werkzaam bij hotels in heel Nederland, deden dat.

61 procent gaf daarbij aan dat ze het lastig vinden hun beleid aan te passen aan de uitdagingen nu en de onzekere toekomst.

Daarbij geeft 85 procent aan nu ook helemaal geen gebruik te maken van uitzendkrachten of zzp’ers. 11 procent maakt minder gebruik van deze flexibele krachten en slechts 4 procent geeft aan gewoon uitzendkrachten in te zetten.

Onder de regels van NOW-2 betaalt 56 procent flexkrachten gewoon uit op basis van het gemiddeld aantal uren dat ze werken. 22 procent betaalt gedeeltelijk uit en nog eens 22 procent betaalt hun flexibele krachten niet.

Minder stages en tijdelijke contracten

Ook zegt 39 procent nu geen stagiair(e)s aan te nemen. 26 procent heeft minder stageplaatsen dan normaal. Slechts 35 procent geeft aan stagiair(e)s gewoon een plek te bieden.

35 procent van de ondervraagden geeft aan alle tijdelijke contracten te hebben beëindigd. 39 procent heeft een deel van de tijdelijke contracten niet verlengd omdat er minder budget is. 26 procent geeft aan tijdelijke contracten, bij goed functioneren, gewoon te verlengen.