artikel

Robert Kranenborg Academie helpt 93 jongeren aan vaste baan

Restaurant 1347

In september 2014 ging de eerste klas van de Robert Kranenborg Academie van start. Dit jaar stopt de Academie en zijn er 93 studenten aan een vaste baan in de horeca geholpen. Er was 115 uur coachingsbegeleiding per student mee gemoeid en 52 stagebedrijven verleenden hun medewerking.

Robert Kranenborg Academie helpt 93 jongeren aan vaste baan
Robert Kranenborg en Mounir Taub Foto: Diederik van der Laan

Marco Wins en Kranenborg kwamen elkaar tegen voor het kantoor van Wins, het coachings en loopbaanadviesbureau In2Work in Diemen. Kranenborg was voor zijn Thrillgrill-project op bezoek bij de buren, de cateraars van de Kookvogels. Wins liep al langer met de gedachte rond om iets samen te doen met horeca voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het eerste gesprek leidde al snel tot tot een uitgeschreven plan. Dat werd met succes door beide mannen voorgelegd aan het ROC en het UWV. Eind 2014 ging de eerste lichting met twaalf leerlingen van start in samenwerking met het ROC Amsterdam en UWV.

UWV maakt eerste selectie

Robert Kranenborg Academie

Marco Wins

‘Het UWV levert ons elk half jaar een nieuwe lijst met moeilijk bemiddelbare arbeidskrachten aan’, vertelt Wins. ‘Dat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ze zitten in een moeilijke thuissituatie en hebben vaak ook hun opleiding niet afgemaakt. Ze zijn eigenlijk het vertrouwen in zichzelf en de maatschappij kwijt.’ Op basis van de lijst selecteren Kranenborg en de coaches van In2Work zo’n twaalf tot vijftien cursisten. ‘De studenten mogen geen achtergrond met geweldsdelicten hebben, en als het even kan een beetje passie voor koken’, aldus Wins. Daarna is de rolverdeling duidelijk. Kranenborg brengt de studenten de keuken-skills bij. Hij wordt daarbij bijgestaan door Mounir Toub, bekend van 24Kitchen en docent aan het ROC in Eindhoven.

Met baangarantie

‘De rol van In2Work ligt veel meer op de begeleiding op het mentale vlak, terwijl de chefs verantwoordelijk zijn voor de kookvaardigheden. Goed functioneren in een keuken is voor een groot deel ook een mentale kwestie’, vertelt Wins. Het programma werkt met een baangarantie. Op die basis worden ook de leerbedrijven geselecteerd. ‘Grotere bedrijven moeten voldoen aan de eisen van de participatiewet en zijn blij met onze opleiding en mensen. Wij plaatsen ze bij restaurants maar ook in de keukens van grote hotels. In hun leerbaan worden ze intensief door ons begeleid. Niet alleen bij de stage maar ook bij hun uiteindelijke baan. Die begeleiding door In2Work maakt een groot verschil’, licht Wins toe.
Het programma van de academie is dertien weken, met elke week twee dagen een kookles. Daarnaast krijgen de studenten gedragstrainingen, gaan ze op excursie en volgen ze één dag per week lessen op het ROC. Na zeven weken training in de praktijk gaan de studenten op stage bij het bedrijf waar ze later in dienst zullen komen.

Lees meer over personeel opleiden

Voldoende smoesjes

‘Van de vijftien starters vallen er in het begin altijd wel één of twee af’, vertelt Robert Kranenborg. ‘Het moeilijkst is het bijbrengen van discipline en verantwoordelijkheid. Ik wil dat iedereen bij elke les aanwezig is. Deze mensen zijn getraind in het verzinnen van smoesjes om niet te hoeven komen. Daar trap ik niet in.’ Over het algemeen vallen na die eerste weken nog maar weinig studenten af. ‘Dan zit de discipline en het gevoel voor verantwoordelijkheid er aardig goed in.’

Van onzeker naar vertrouwen

Robert Kranenborg AcademieKranenborg krijgt veel energie van het werken met deze groepen. ‘Je ziet met het aanraken en werken met echte producten de trots en het zelfvertrouwen toenemen bij ze. Daar doe je het voor. Je moet niet vergeten dat ze dat laatste vaak helemaal zijn kwijtgeraakt. Als je de blijdschap van de studenten ziet als ze een proef goed hebben nagedaan, daar word je helemaal blij van.’
De opleiding bestaat niet alleen uit het bijbrengen van keukenvaardigheden. ‘We trekken eropuit om de studenten te laten kennismaken met echte producten en echte vakmensen. Zo gaan we naar een champignonkweker in het Westland en laten we een slager een workshop geven over vlees.’

Stages bij topbedrijven

Onder de bedrijven waar de studenten stage gaan lopen, zitten veel topzaken zoals Hilton Schiphol, Bord’eau, Bridges en Vermeer in Amsterdam. Daar komen de netwerken en bekendheid van Kranenborg en In2Work goed van pas. ‘We leiden geen chefs op natuurlijk en dat zeg ik ook altijd tegen onze studenten. Maar zorgen voor heel nuttige keukenkrachten. Er is in een topkeuken ook plaats voor de beste juliennesnijder’, zeg ik altijd maar.

Laatste lichting

De laatste klas van de Robert Kranenborg Academy zwaait binnenkort af. Dan zijn 93 moeilijk bemiddelbare arbeidskrachten aan een vaste baan in de horeca geholpen. Daarna scheiden ook de wegen van Wins en Kranenborg. Reageer op dit artikel