blog

Boer is troef

Restaurant 434

Begin januari verschijnen overal de lijstjes met de do’s en don’ts voor het nieuwe jaar. Voor food zijn de trends niet veel anders dan voorheen. Eten moet vers, gezond, duurzaam en waar mogelijk onbewerkt zijn. Gezondheid en duurzaamheid blijven ook in 2019 bovenaan de agenda staan.

Boer is troef

Nog meer zullen gasten willen weten waar ons eten vandaan komt en wat er onderweg mee is gebeurd. Koks weten het al lang. Vers betekent smaak. Steeds meer koks werken dan ook nauw samen met boeren, telers en tuinders. Heel belangrijk, want de boer bepaalt de kwaliteit van je bord.

Ik mocht onlangs de menukaart van de nog te openen brasserie Carstens proeven bij boerderij Lindenhoff. Dat bedrijf levert de authentieke smaken, eerlijke producten en het vakmanschap van boeren, tuinders en telers waar veel restaurants naar op zoek zijn. Lindenhoff levert aan meer dan 500 restaurants door heel Nederland.

boeren op de menukaart

Foto: Kirsten van Santen

De boerderij werkt zo nauw mogelijk samen met de natuur. Dit betekent zo’n duurzaam mogelijke productie, met respect voor de loop der seizoenen en aandacht voor plant en dier. De dieren krijgen voldoende ruimte, daglicht en uitloop naar buiten en de groenten worden zoveel mogelijk in de volle grond verbouwd. Op deze manier zijn de producten op hun best.

Door de passie, kennis en toewijding van boeren, tuinders en telers kunnen koks beschikken over topproducten. Maar zet je je boeren op de menukaart? Laat je je gasten weten welke boeren verantwoordelijk zijn voor je topproducten? Boeren en tuinders mogen best een vermelding krijgen in het restaurant. Gasten willen het weten, zijn benieuwd naar de herkomst en het verhaal van datgene wat er op het bord ligt. En ze zijn ook nog bereid meer te betalen voor de kwaliteit. 

Marjon Prummel, hoofdredacteur

Reageer op dit artikel