nieuws

Jan Smink wint Zilveren Champignon 2011

Restaurant

Jan Smink, souschef van het Bilderberg Landgoed Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag, heeft op 3 oktober bij het ROC Amsterdam de 26e Zilveren Champignon 2011 gewonnen in de categorie horecakoks. Hij verwerkte witte en kastanjechampignons op de wedstrijddag in Amsterdam.

Jan Smink wint Zilveren Champignon 2011

Jan Smink ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Felix Wilbrink, culinair redacteur van De Telegraaf. Wilbrink werd geassisteerd door Meesterkoks André van Doorn en Hein Willemsen. ‘Het was een éclatante overwinning’, liet Wilbrink weten.

De winnaar had 21 punten meer dan de andere drie deelnemers. ‘De wedstrijdervaring komt bovendrijven.’ Smink deed eerder wedstrijdervaring op bij de Bocuse d’Or 2011 waar hij de commis (koksmaat) van de Nederlandse deelnemer Marco Poldervaart was.

Rookworst

Vooral door het gebruik van technieken viel de winnaar op. Hij verwerkte witte en kastanjechampignons in een voor- en hoofdgerecht. Het laatste gerecht presenteerde hij op een houten groentenkistje.

Wilbrink memoreerde dat de jury lekker had gegeten maar dat er erg veel zuren en rooksmaak was gebruikt. ‘Een gerecht deed me denken aan de rookworst van de Hema die je op zaterdagmiddag eet.’ Het advies van de jury: proef de gerechten voor je ze serveert.De Zilveren Champignon
kent dit jaar voor het eerst in 26 jaar een nieuwe opzet. Er zijn drie categoriën met drie winnaars. Naast de categorie horecakoks waren er ook winnaars voor grootkeukens en kookstudio-teams. ‘De bredere opzet doet me deugd’, liet Meesterkok Frans Gerrits weten. Hij was samen met Meesterkok Pascal Jalhaij jury voor de instellingskoks waar Maurits van Vroenhoven, souschef bij Unilever in Rotterdam, won.

De beste kookstudio is Koken aan de Markt in Geertruidenberg van chef-kok Patricia Snijders. Volgens juryvoorzitter Marlies Batelaan, culinair journalist van Libelle, was het verschil bij deze categorie minimaal. ‘Smaak en structuur gaven de doorslag. Mooi gerecht met veel technieken.’

Nieuwe opzet

Naast de nieuwe categorieën was dit keer ook de locatie anders: het ROC van Amsterdam. Volgend jaar wordt dat de Floriade in Venlo. Voorheen werd de wedstrijd gehouden op de horecavakbeurs Brabant. Er was nu dus geen publiek aanwezig. Ook was de opdracht anders: twee gerechten met champignons in plaats van vier gangen met bijpassende wijnen. Bij de nieuwe competitie zijn geen gastheren/vrouwen meer betrokken.

Voor de aanwezige pers kookten de eerstejaars sterklassers van het ROC van Amsterdam samen met tweesterrenkok Lucas Rive van de Bokkedoorns een lunch. Daarin was op verschillende manieren champignon verwerkt in een voorgerecht met krab en het hoofdgerecht met tong.

Reageer op dit artikel