nieuws

Aanbod groenten en fruit onder druk

Restaurant

Het aanbod van groenten en fruit kan onder druk komen te staan als de periode van hitte en droogte aan blijft houden. Dat meldde de Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef) woensdag.

Aanbod groenten en fruit onder druk

‘De situatie doet terugdenken aan het catastrofale jaar 1976 toen er sprake was van een vergelijkbaar gebrek aan regen’, aldus de branchevereniging. ‘De producenten van verwerkte groenten vrezen dat de voorraden niet toereikend zullen zijn om de te krappe oogst van dit jaar te compenseren.’

Het probleem doet zich niet alleen voor in Nederland. De zusterorganisaties van de Vigef in andere EU-landen maken zich ook ernstig zorgen over de langdurige droogte. Telers kunnen waarschijnlijk niet voldoen aan de contracten als het gaat om de productie van doperwten, bloemkool, spinazie, wortelen, broccoli, uien, sperzie- en tuinbonen.

De droogte in de zomer is niet de enige oorzaak voor de achterblijvende productie. Door de lange, koude en natte winter hebben de boeren pas laat kunnen zaaien. Het einde van de ellende is volgens de Vigef niet in zicht.

‘De weersverwachting op langere termijn doet vrezen voor een verslechtering van de reeds ernstige situatie’, stelt de belangenorganisatie. Het vooruitzicht voor de herfst wordt als zorgelijk omschreven. ‘Het is aannemelijk dat er tekorten zullen ontstaan bij bloemkool, wortelen, prei en spruiten.’

Reageer op dit artikel