nieuws

Bijna-brand Librije door ‘doekenbroei

Restaurant

Keukendoeken besmeurd met plantaardige olie, vliegen spontaan in brand als ze op een hoop worden gegooid. Een maand geleden vloog bij de Librije een flinke stapel keukendoeken spontaan in brand. De brandweer waarschuwt voor dit levensgevaarlijke fenomeen.

Bijna-brand Librije door ‘doekenbroei

Ook andere horecabedrijven in de regio hebben recent binnenbrandjes gehad in stapels keukendoeken.

‘Wanneer keukendoeken die met plantaardige olie of vet zijn besmeurd, op een stapel worden gegooid, kan broei ontstaan,’ zegt Ton de Munnink van de brandweer in Zwolle. Doekenbroei was tot nu toe alleen bekend van lijnzaadolie.

Olie uit de keuken

In de schildersbranche, waar vroeger veel met lijnzaadolie werd gewerkt, is het een bekend verschijnsel. Nu lijkt het erop dat oliën die in de keuken populair zijn, zoals als olijfolie en zonnebloemolie, ook zo’n reactie kunnen veroorzaken. Omdat een oude theedoek beter afneemt dan papier, worden in veel restaurants oude doeken gebruikt om pannen uit te vegen. De warme olie versnelt het broeiproces.

Maar zelfs schone doeken kunnen levensgevaarlijk zijn, zoals bleek in het geval van de Librije. Daar vloog een stapel gewassen keukendoeken spontaan in brand. De Munnink: ‘Het is goed mogelijk dat niet alle olie uit de doeken is gewassen. De doeken komen warm uit de droger, met alle gevolgen van dien.’

Doekenbroei zou een nieuw licht kunnen werpen op veel horecabranden waarvan de oorzaak nooit is vastgesteld. ‘Het is niet ondenkbaar dat achteraf broei de oorzaak is geweest,’ meent de Zwolse spuitgast.

Reageer op dit artikel